Carantina în municipiul Constanța va fi prelungită cu alte două săptămâni după ce rata de infectare a crescut în perioada precedentă de carantinare

Măsura de carantinare a municipiului Constanț, prelungita pentru alte 14 zile.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a propus prelungirea măsurii de carantină zonală a municipiului Constanța, pentru o perioadă de 14 zile, începând de vineri, 04 decembrie, de la ora 20.00.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Constanța, măsurile instituite în urmă cu două săptămâni, atunci când a fost decisă carantinarea orașului, rămân în vigoare și pentru următoarele 14 zile. Între acestea, menționăm:

  • Se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
  • Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maxim 20 de persoane.
  • Se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezența a maxim 20 de persoane în exteriorul clădirilor si respectiv 8 persoane în interiorul clădirii, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului sănătății și al Ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
  • Se limitează numărul de persoane în cazul magazinelor sau centrelor/parcurilor comerciale astfel încât să se asigure 8 mp/persoana cu respectarea normelor de distanțare. Magazinele sau Centrele/parcurile comerciale își vor reconfigura, acolo unde este posibil, circuitele, astfel încât să se asigure circuite unice, separate pentru intrare și pentru ieșire, poziționate constructiv neadiacent.
  • Pe perioada aplicării măsurii de carantină zonală, în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, operatorii economici din centrele comerciale tip Mall își vor suspenda în continuare activitatea până la expirarea prevederilor prezentei Hotărâri, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, cu excepția magazinelor care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.
  • Se permite, în data de 6 decembrie, deplasarea la/de la sediile secțiilor de votare, pentru exercitarea dreptului de vot, observarea alegerilor și pentru efectuarea operațiunilor electorale, cu respectarea dispozițiilor Ordinului comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 2009/166/2020 privind stabilirea unor măsuri și acțiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a procesului electoral din țară la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, a alegătorilor și a persoanelor implicate în organizarea și observarea alegerilor.

Potrivit datelor statistice prezentate de autoritățile locale, în ziua de vineri, 20 noiembrie, data la care în orașul Constanța a fost declarată carantina, rata de infectare ajunsese la 9,35 cazuri la mia de locuitori. Două săptămâni mai târziu, vineri, 04 decembrie, rata de infectare a fost calculată la 10,33 cazuri la mia de locuitori. Este astfel vorba despre aproximativ 3.230 de persoane care au contractat virusul în ultimele două săptămâni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*