Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea

Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea

Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani, chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.

Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur; Gherman ca preot, iar Ioan Casian ca diacon.

În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni au ajuns la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.

Aici Sfântul Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar după 10 ani a ajuns la Marsilia, unde a întemeiat două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.

În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian s-a mutat către Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el. Sfântul Gherman s-a mutat către Domnul în jurul anilor 405-415.

Ambii sfinţi au fost canonizaţi de către sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.

Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia următoarele slujbe.

Sâmbătă, 23 februarie – Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Gherman”, situat în apropierea localității Băneasa, începând cu ora 8.30. Credincioșii prezenți vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Duminică, 24 februarie – slujba de Sfințire Mică a bisericii cu hramul ”Sf. Ioan Botezătorul” din Mangalia (cartierul Coloniști), urmată de Sfânta Liturghie, începând cu ora 8.00.

Parohia Sf. Ioan Botezătorul s-a înființat în anul 2006, pe terenul donat de un credincios, locul fiind sfințit de către IPS Teodosie. În anul 2007 s-a ridicat un paraclis în care se slujește și în momentul de față, răspunzând nevoilor parohiei.

Între 2017-2019 s-au efectuat lucrările de reabilitare a paraclisului, iar din această vară vor începe lucrările și la construcția bisericii mari.

De-a lungul timpului s-au derulat mai multe proiecte sociale prin care credincioșii Mangaliei au beneficiat de sprijinul parohiei.

Împreună cu reprezentanții Fundației „Callatis” Mangalia, în fiecare an, în pragul sărbătorilor au fost oferite pachete cu dulciuri, fructe și rechizite unor familii cu o situație socială dificilă.

Anul trecut s-a dat startul la o nouă acțiune umanitară, sub titulatura „Lumină în ochi și în sărbători”, care se adresează în primul rând persoanelor vârstnice, fără posibilități financiare, care au nevoie de intervenție chirurgicală oftalmologică. Proiectul constă într-un parteneriat cu „Mrini Eye Hospital” din Constanța, care s-a deplasat la parohie pentru consultul preliminar și programarea operațiilor la clinică. Consultul, intervenția și tratamentul post-operator sunt oferite în mod gratuit de către „Mrini Eye Hospital”, iar parohia a asigurat transportul și costul tratamentelor ulterioare.

Joi, 28 februarie, în ziua cinstirii Sfinților Ioan Casian și Gherman, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Cuvios Gherman” din Constanța, zona Poarta 6, începând cu ora 8:30.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Arhiepiscopia Tomisului ține hramul mănăstirii „Sf. Ioan Casian”. Pentru creștini se lasă sec de carne pentru Postul Mare – Constanța NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*