Atelier de creație de fructe parfumate, modelaj din săpun și arta peticelor colorate

Săpun fucte parfumate. FOTO balkantravellers.com
Săpun fucte parfumate. FOTO balkantravellers.com

Yunus Emre Enstitüsü Constanța, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Prefectura Provinciei Edirne organizează în perioada 23 – 28 ianuarie 2017 un atelier de creație de fructe parfumate – modelaj din săpun şi de patchwork – arta peticelor colorate.

Cursurile sunt gratuite. Înscrierile se fac până la data de 21 ianuarie 2017 în limita locurilor disponibile, la telefon: 0341 730 275 sau prin e-mail: kostence@yee.org.tr

Fructele parfumate – modelaj din săpun

Această artă s-a conturat pentru prima dată în Edirne în jurul anilor 1600, devenind cea mai populară profesie în secolul al XIX-lea. Producția se comercializa în magazinele din Edirne, însă o parte considerabilă era trimisă la Palatul Topkapı din Istanbul la cererea sultanului.
Pentru obținerea acestor fructe parfumate, săpunul este dat pe răzătoare, apoi se frământă bine cu apă și se modelează manual fructele dorite. Se lasă la uscat o săptămână. După aceea, fructele se pictează cu colorant alimentar și se mai lasă la uscat câteva zile. Dacă sunt protejate de lumina directă a soarelui,umezeală sau dacă nu sunt supuse unui impact, fructele se pot păstra 8 -10 ani.

Patchwork – arta peticelor colorate

Patchwork sau arta peticelor colorate este o artă apărută din necesitatea persoanelor cu venituri reduse de a-şi confecționa îmbrăcăminte din bucăţi de material rămase nefolosite.Această tehnică este folosită şi pentru obținerea fețelor de masă și de pernă.Este un meșteșug dificil şi foarte migălos. Există foarte mulţi pasionaţi de patchwork (arta peticelor colorate), numărul acestora extinzându-se datorită popularizării prin diferite mijloace de comunicare.

Practicată mai ales în estul și sud-estul Anatoliei, patchwork (arta peticelor colorate), considerată  totodată o artă tradiţională turcească, îmbină petice din material textil de diverse mărimi, culori și modele, pentru obţinerea unor obiecte de artizanat foarte utile şi care în acelaşi  timp încântă privirile iubitorilor de frumos.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*