Asociația Părinților Copiilor cu Autism a încheiat proiectul Autism Dobrogea – Vocea care schimbă vieți

Finalizarea proiectului Autism Dobrogea - Vocea care schimbă vieți. FOTO: Autism Romania

Asociația Părinților Copiilor cu Autism încheie proiectul Autism Dobrogea- Vocea care schimbă vieți, care s-a desfășurat în perioada februarie 2022 – mai 2023 în județele Constanța și Tulcea. Proiect derulat de Autism Romania – Asociația Părinților Copiilor cu Autism cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este creșterea capacității actorilor –persoane adulte cu autism, familii, autorități, instituții- să acționeze împreună pentru a găsi soluții locale pentru a folosi mai bine resursele existente și de a aloca resurse pentru noi programe și servicii de suport comunitare adaptate persoanelor cu autism. Părinții și persoanele adulte cu autism sunt sprijinite să devină o voce independentă, puternică pentru a reprezenta comunitatea autismului la masa guvernării participative la nivel local.

In cadrul proiectului am desfășurat mai multe activități și am creat resurse pentru activarea civică a tinerilor și a părinților, pentru ca aceștia să poată promova și apăra drepturile și interesele lor și ale copiilor lor.

Am înființat Asociația Autism Dobrogea, o asociație a părinților și persoanelor autiste.

Am cartografiat resursele din regiune, respectiv nevoile persoanelor cu autism și ale părinților, printr-un proces participativ, părinți, profesioniști, autorități și instituții au colaborat, împărtășit idei, soluții.

Cele mai importante resurse create în proiect:

  • Cursurile în advocacy și selfadvocacy pentru părinți și tineri autiști postate pe platforma Udemy pentru învățare în regim propriu, aflate acum la dispoziția tuturor părinților și tinerilor interesați nu doar din Dobrogea, dar și din țară,
  • Directorul de resurse care cuprinde servicii regionale, profesioniști, legislație, documente utile în demersuri de advocacy s.a.
  • Pagina web a Asociației Autism Dobrogea, care conține și instrumente pe care părinții le pot accesa – Autism Dobrogea Helpline – un centru virtual de asistență pentru părinți, adulți autiști (chat, telefon, email)
  • Documentul „Elemente strategice pentru incluziunea locală a persoanelor cu TSA în regiunea Dobrogea„ rezultatul procesului participativ – o scurtă analiză a situației regionale privind resursele existente și nevoile persoanelor autiste din Dobrogea, care poate sta la baza deciziilor locale pentru crearea de servicii, programe, oportunități pentru aceste persoane, deoarece o analiză instituțională a nevoilor locale pentru persoanele autiste nu există în cele 2 județe.

Înființarea Asociației Autism Dobrogea este activitatea centrală în proiect. Asociația fost creată pentru a deveni o voce reprezentativă pentru persoanele cu autism în regiune, pentru a deveni vectorul principal de promovare a drepturilor persoanelor autism în regiune, cu dizabilități în general. Totodată de a fi partener al autorităților locale și al instituțiilor publice în găsirea de modalități, soluții pentru crearea de servicii și programe adaptate, oportunități de dezvoltare pentru copii, tineri, adulți autiști, pentru reducerea marginalizării, excluziunii acestora, pentru creșterea calității vieții lor și a familiilor lor.

Asociația Autism Dobrogea are fondatori părinți și profesioniști, iar Consiliul director este alcătuit din 2 părinți și un profesionist din domeniul civic-social din județul Constanța și doi părinți din județul Tulcea. Asociația pleacă la drum cu câteva resurse materiale de baza- laptop, imprimantă, câte un set pentru fiecare din cele 2 județe, softuri abonament la o platforma de comunicare și de lucru online pentru facilitarea activității Consiliului director, o pagina web a asociației, dar și resurse de formare – curs în management organizațional – pentru membrii consiliului director, plus coaching din partea AUTISM ROMANIA în a folosi diferite instrumente de comunicare, colaborare internă eficientă, în crea conținut relevant pentru comunicarea externă, coaching în crearea strategiei asociației pentru 2 ani, a unui plan de acțiune pentru un an și a altor instrumente de management organizațional necesare asociației pentru a porni cu dreptul și a fi cât mai eficientă de la bun început în misiunea sa.

Tot demersul de pregătirea comunității și de înființare a asociației este și un model de bună practică de organizare pentru alte comunități locale pentru a deveni voce pe plan local. Coagularea de forțe în jurul intereselor comune legitime, demersurile de self/advocacy reprezintă calea prin care părinții pot să îmbunătățească viața copiilor lor, tinerii înșiși propria viață.

„Tot ceea ce noi am învățat noi la Autism Romania de la înființare, din 2001, transmitem acum părinților din Dobrogea, o regiune care are nevoie de o Voce care să reprezinte interesele și să promoveze drepturile persoanelor cu autism. Acum aceștia au o bună bază de pornire pentru a putea începe să contribuie, alături de alte entități regionale și locale, la găsirea de soluții pentru multitudinea de probleme cărora trebuie să le facă față oamenii cu autism și familiile lor în Dobrogea. Autism Romania si-a propus să îi ajute să facă Dobrogea mai prietenoasă și mai bună pentru oamenii autiști și familiile lor și sperăm că am reușit în bună măsură acest lucru”, spune Liuba Iacoblev, președinte Autism Romania.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*