Asociația Elevilor din Constanța trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că CJC nu se grăbește să asigure elevilor transport gratuit

Lorena Drăgușin. FOTO Asociația Elevilor din Constanța

Miercuri, 4 octombrie a.c, a avut loc o ședință organizată de Consiliul Județean Constanța, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și operatorii de transport, în vederea asigurării gratuității elevilor la transport. Deși ședința afecta în mod direct elevi, principalii beneficiari ai discuțiilor, aceștia nu au fost chemați, încălcându-se un drept important al acestora. Cu toate acestea, 3 din membri Biroului de Conducere au intrat la ședința, pentru a clarifica situația tehnică pe această problemă și pentru a solicita luarea unor măsuri imediate și legale în ceea ce privește transportul elevilor.

“În urma ședinței, inspectorul școlar Sorin Mihai a declarat pentru Edupedu că de luni, 9 octombrie, elevii vor avea transport gratuit, după ce primul termen, 2 octombrie, a fost încălcat. Consiliul Județean Constanța induce elevii în eroare, trăgând de timp și păcălind operatorii de transport.
Mai mult decat atat, “soluția” abonamentului gratuit nu rezolva integral problema. Conform art. 83 din Legea Învățământului Preuniversitar, TOȚI elevii beneficiază de transport gratuit: ”(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.” Totuși, dacă un elev care în mod normal face naveta pe ruta Constanța-Techirghiol își dorește să meargă în Agigea, din diferite motive, meditatii etc., acesta nu va putea, având abonament strict pe ruta pe care face naveta.

Pentru aceeași sursă, Edupedu, directorul adjunct din cadrul direcției de transport al Consiliului Județean Constanța, Cristian Hagea, a declarat următoarele: ”Asta să se asume și atunci o să se știe exact care-i procedura, că e oficială, că e neoficială nu știu, Inspectoratul școlar se ocupă de chestia asta nu Consiliul Județean, noi doar ajutăm prin punerea la dispoziție a datelor pe care le avem de la operatorii de transport – traseele și ce date de contact au.”

Declarația domnului Cristian Hagea nu face decât să ne arate că nu își cunoaște atribuțiile funcției sale și nici pe cele ale instituției în care lucrează, Consiliul Județean Constanța. Astfel, solicităm președintelui CJC, Mihai Lupu, să îl demită din funcție și nu vom ezita să facem sesizare disciplinară, pe numele domnului Hagea.

Vom acționa în instanță dacă Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar amăgesc elevii, din nou!” – Asociația Elevilor din Constanța.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*