Pesta porcină africană, confirmată la patru mistreți morți, găsiți pe un fond de vânătoare din județul Constanța

Mistret. FOTO Marys_fotos

Pesta porcină africană a fost confirmată la patru mistreți morți, găsiți pe un fond de vânătoare din Constanța.

În urma confirmării pestei porcine africane la patru mistreți morți, găsiți în zona fondului de vânătoare nr. 8 Decebal, la sfârșitul săptămânii anterioare, DSVSA Constanța și Instituția Prefectului au semnat marți, 5 februarie, un plan de măsuri.

Acesta are aplicabilitate imediată în zona afectată (arie cu rază de 13 kilometri – 8 kilometri fiind zona infectată și pe o rază de 5 kilometri fiind zona tampon)  și cuprinde dispoziții ce vizează:

  • prinderea integrală a mistreților din zonă, prin metode de vânătoare, cu personal silvic, vânători autorizați și personal abilitat
  • examinarea de către medicii veterinari abilitați a mistreților sacrificați sau găsiți  morți și recoltarea de probe
  • îngroparea (în gropi stabilite de către comisiile oficial stabilite) sau arderea porcilor in-situ, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară
  • interzicerea circulației cu animalele domestice în zona respectivă
  • dezinfectarea mașinilor agricole cu care se lucrează în zonă, de către proprietar/utilizator
  • informarea cetățenilor din zonă asupra măsurilor de siguranță ce se impun în perioada următoare, cum ar fi restricționarea prezenței persoanelor neautorizate și a animalelor domestice în pădurile din zonă
  • ținerea porcilor din exploatații/gospodarii, de către proprietarii animalelor,  în adăposturile lor sau locuri unde pot fi izolați de porcii mistreți
  • igienizarea și dezinfecția corespunzătoare pentru persoanele care intra în contact cu mistreții și la exploatațiile din zona afectată.

Măsurile de control al bolii sunt puse în aplicare cel mai repede la 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii sălbatici în zona infectată determinată și rămân în vigoare pentru cel puțin încă 12 luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*