Mesajul unui deținut politic din Sibiu, găsit ascuns între zidurile Cazinoului din Constanța

Mesajul unui deținut politic din Sibiu, găsit ascuns între zidurile Cazinoului din Constanța. FOTO: Facebook Vergil Chițac

Muncitorii care execută lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța au descoperit, ascuns între zidurile clădirii, un mesaj lăsat posterității de către unul dintre deținuții politic ce au fost forțați să lucreze, în anii ’50 ai secolului trecut, pentru renovarea imobilului.

Anunțul a fost făcut de primarul Vergil Chițac, pe pagina personală de Facebook.

„Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu.  Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, a scris edilul Constanței.

El a oferit, totodată, și textul tradus în limba română al biletului:

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.

Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv.

Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”.

„În fața unor astfel de momente, nu-și au rostul foarte multe cuvinte. Data viitoare când trecem prin fața Cazinoului, să nu uităm de Marton Iulius și de frații lui de suferință”, a comentat primarul Vergil Chițac pe pagina sa de socializare.

Nu este pentru prima oară când muncitorii care lucrează la renovarea și reabilitarea clădirii Cazinoului descoperă astfel de comori, mărturii ale celor care au trudit din greu pentru renovarea edificiului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*