FOTO VIDEO CERMED, clinica din Constanța unde pacienții pot face gratuit colonoscopii și investigații pentru sindromul de intestin iritabil

Investigații la Clinica Cermed. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Pentru multe persoane, ideea unei colonoscopii încă naște temeri sau este amânată, deși poate face diferența între un diagnostic tardiv și o viață salvată. La Constanța, clinica CERMED reușește să schimbe această perspectivă, oferind pacienților acces gratuit, rapid și fără disconfort la investigații esențiale, precum colonoscopia cu sedare. În baza unui simplu bilet de trimitere de la medicul de familie, constănțenii și nu numai pot beneficia de consultații și proceduri gastroenterologice moderne, într-un cadru profesionist și empatic.

„Gastroenterologia este unul dintre cele mai active departamente din cadrul clinicii CERMED, deși la început am fost un pic sceptică, nu m-am gândit că va avea atât de mare adresabilitate un astfel de serviciu, dar, într-adevăr, acum este unul dintre cele mai active departamente. Avem trei medici gastroenterologi și oferim servicii complete și complexe, facem inclusiv partea de investigații colonoscopii, endoscopii, iar ce ne diferențiază pe noi de ceilalți este că le oferim pacienților noștri și partea de sedare, de anestezie în mod gratuit. (…) Aceste investigații se fac gratuit în baza biletului de trimitere de la medicul de familie către gastroenterologie, inclusiv anestezia, de aceea pecienții ne aleg și vin la noi”, a declarat Iuliana Bara, director general al CERMED.

Una dintre afecțiunile frecvent întâlnite în cadrul cabinetelor de gastroenterologie este sindromul de intestin iritabil, o tulburare funcțională digestivă care afectează semnificativ calitatea vieții pacientului, deși nu prezintă leziuni organice evidente la investigații. Medicul Andrada Dumitru a vorbit pentru CTnews.ro despre caracteristicile acestui sindrom, care sunt semnalele organismului care ar trebui să ne alarmeze și principalele cauze ale afecțiunii.

„Este o tulburare gastrointestinală cronică, caracterizată prin durere abdominală recurentă și tulburări de tranzit – fie diaree, fie constipație, fie alternanța acestora. Fiind o afecțiune funcțională, nu există modificări structurale sau leziuni care să explice aceste simptome”, a explicat dr. Andrada Dumitru, medic gastroenterolog în cadrul CERMED.

Simptomele sindromului de intestin iritabil pot include, pe lângă durerea abdominală, și balonare, distensie abdominală, senzația de evacuare incompletă sau urgența de defecare. Cel mai adesea, durerea se ameliorează după eliminarea scaunului.

Deși nu este pe deplin cunoscută cauza exactă a sindromului, se știe că o componentă importantă este comunicarea deficitară dintre creier și intestin. Disfuncția axei intestin–creier poate duce la o motilitate anormală a intestinului și la o sensibilitate crescută la durere.

Medicul mai spune că există și factori care pot favoriza apariția acestei afecțiuni. De exemplu, este mult mai fecvent diagnosticat la femei, chiar cu vârsta tânără, de sub 40 de ani, stresul, anxietatea, depresia, infecțiile intestinale anterioare, intoleranțele alimentare și anumite obiceiuri alimentare precum: consumul de alcool, grăsimi, băuturi carbogazoase contribuie, de asemenea la instalarea acestei afecțiuni cronice.

Incidența este semnificativă, afirmă dr. Andrada Dumitru, aproximativ 10–15% din populația globului suferă de sindrom de intestin iritabil, afecțiunea fiind de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

„Diagnosticul se bazează pe o anamneză clară, dar în funcție de caz, putem recomanda analize de sânge, teste de intoleranță sau investigații endoscopice. Este important să excludem afecțiuni organice precum boala inflamatorie intestinală, cancerul colorectal, boala diverticulară sau tulburările endocrine”, precizează dr. Dumitru.

La CERMED, toate aceste investigații pot fi efectuate într-un singur loc, în condiții moderne și în baza unui simplu bilet de trimitere obținut de la medicul de familie. Clinica oferă posibilitatea efectuării colonoscopiei și endoscopiei cu sedare, gratuită pentru pacienții asigurați.

„Investigațiile endoscopice sunt adesea esențiale pentru diagnostic. În cazul bolilor care mimează sindromul de intestin iritabil – cum ar fi cancerul, bolile inflamatorii intestinale sau intoleranțele alimentare – este foarte important să ajungem rapid la un diagnostic corect”, mai adaugă medicul gastroenterolog.

Tratamentul sindromului este personalizat și multidisciplinar. Se bazează pe modificări alimentare cum sunt dietele speciale, evitarea alimentelor declanșatoare și, de asemenea, se intervine cu tratament medicamentos, care poate însemna fie laxative, antispastice sau antidiareice, dar și sprijin psihologic.

„Sindromul de intestin iritabil nu este o boală progresivă, dar poate afecta profund viața pacientului. Are o evoluție oscilantă, cu perioade de acalmie și de recădere. Scopul tratamentului este îmbunătățirea calității vieții. La CERMED, avem tot ce este necesar pentru un diagnostic corect și un plan de tratament complet”, subliniază dr. Andrada Dumitru.

Pentru constănțenii care se confruntă cu probleme digestive, clinica CERMED devine astfel un reper important. Accesibilitatea, echipa medicală dedicată și serviciile gratuite, decontate prin CAS, transformă această unitate medicală într-o alegere sigură și eficientă pentru sănătatea digestivă.

Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*