150 ani de Regalitate în România, celebrați printr-o expoziție inedită la Muzeul de Istorie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu  Muzeul Național Peleș și cu sprijinul financiar al Fundației Pontul Euxin,  organizează expoziția “Artă și Ceremonial la Mesele Regale”. Manifestarea este menită să omagieze împlinirea a 150 de ani de la aducerea pe tronul României a regelui Carol I şi a 135 de la Proclamarea Regatului.

Expoziția își propune să transpună vizitatorul în atmosfera specifică unei zile petrecute la Curtea Regală a României. Tematica aleasă este una spectaculoasă, fiind prezentate piese deosebite prin valoarea lor artistică, ce alcătuiau un veritabil ceremonial al servirii meselor. Serviciile de masă din porțelan, alături de tacâmuri de argint și pahare de cristal, așezate pe garniturile de mobilier ce completau decorul saloanelor Palatului Peleș, refac atmosfera de altădată, plină de fast, a curților regale. Piesele fac parte din colecții de artă decorativă, realizate de artiști orfevrieri, sticlari, ceramiști și ebeniști de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

În cadrul evenimentului de deschidere a expoziției va avea loc și prezentarea albumului “Regalitatea și Marea”, semnat de Doina Păuleanu. Vernisajul se va desfășura vineri, 28 octombrie 2016, ora 12:30, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu nr. 12).

Afis Arta si ceremonial la mesele regale
Afis Arta si ceremonial la mesele regale

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*