10 soldați din Primul Război Mondial, găsiți într-o groapă comună, vor fi reînhumați la Adamclisi

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Adrian Boioglu
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Adrian Boioglu

Un moment cu o însemnătate aparte va avea loc sâmbătă, 15 octombrie, începând cu ora 8.00 la biserica Sfântul Gheorghe din Adamclisi. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va merge acolo pentru a săvârși slujba de reînhumare a unos soldați români din Primul Război Mondial.

Astăzi (miercuri), 12 octombrie, la ora 17:30, IPS Teodosie va fi prezent şi va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Parohiei „Sf. Ştefan” din Constanţa (Parcul Gării). Evenimentul este prilejuit de instalarea noului preot paroh, Puiu Pavel-Mihail.

Vineri, 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o cinsteşte pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ale cărei moaşte se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Sfânta Parascheva este şi ocrotitoarea Oraşului Năvodari, dar şi a celei mai vechi biserici din oraş, cu același hram. Astfel, joi, 13 octombrie, începând cu ora 18:00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va merge alături de preoți,diaconi și credincioși, în tradiţionala procesiune, pe traseu: biserica „Sf. Parascheva” (Zona Kaufland) – str. Constanţei – biserica „Bunavestire” – str. Mării – str. Frunzelor – str. Rândunelelor – biserica „Sf. Cuv. Parascheva”.

Vineri, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, IPS Teodosie va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi va participa la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din România.

Sfințire la Adamclisi

Sâmbătă, 15 octombrie, începând cu ora 8:00, IPS Teodosie va sfinţi pictura şi clopotniţa bisericii „Sf. Gheroghe” din Adamclisi, iar apoi va oficia Sfânta Liturghie. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1898, iar sfinţirea a avut loc în anul 1907. În ultimii 3 ani au avut loc ample lucrări de renovare.

După Sfanta Liturghie ierarhul Tomisului va săvârşi slujba reînhumarii a 10 soldaţi români din Al Doilea Război Mondial, care erau îngropați într-o groapă comună în curtea bisericii. Aceștia au fost descoperiți toamna trecută, când s-a săpat fundaţia noii cantine sociale a parohiei. Specialiştii de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa sunt de părere că aceştia au murit în urma bătăliilor dintre români şi bulgari din perioada Septembrie-Octombrie 1916, ce au avut loc chiar în acea zone. Soldaţii au fost recunoscuţi după uniforma specifică, dar şi după alte semnalmente, cum ar fi embleme sau nasturi cu simboluri naţionale româneşti. După felul în care au fost găsiţi ostaşii, se crede că la îngropare nu s-a săvârşit nici un ritual religios, condiţiile fiind cele de război. Timp de un an osemintele au fost aşezate în biserică, într-un spaţiu special amenajat, iar sâmbătă vor fi înhumate, după rânduiala creştin-ortodoxă, într-o criptă din curtea bisericii.

Duminică, 16 octombrie, începând cu ora 8:45, IPS Teodosie va fi într-o vizită misionară la parohia „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din satul Stupina, comuna Crucea, unde va oficia Sfânta Liturghie. Construită in anul 1904, biserica a fost resfințită anul trecut, după lucrări de reabilitare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*