Spitalul Județean Constanța a primit mai mulți pacienți în 2018. Cei mai mulți dintre aceștia au fost copii

UPU - Unitatea Primire Urgență Spitalul clinic Judetean de Urgentă Sf. Ap. Andrei Constanta. FOTO Cătălin Schipor

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a prezentat bilanțul pe anul 2018, precum și premierele medicale care au avut loc în această unitate spitalicească.

Pe scurt, în anul 2018, au fost externați 55.654 pacienți, reprezentând 98,8% din totalul pacienților internați. În ceea ce privește Unitatea Primire Urgențe, aici au fost consultați 140.449 pacienți. Din totalul acestora, 36.652 au fost internați. Comparativ cu anul 2017, în 2018 s-a constatat o creștere a numărului de pacienți.

Din punct de vedere al circumstanțelor spitalizării, cei mai mulți pacienți au fost internați prin urgență – 65,88%, cu trimitere de la medicul specialist – 24,55% și cu trimitere de la medicul de familie – 9,05%.

Din punct de vedere al numărului de pacienți tratați, cu cele mai multe cazuri sunt secțiile:

  • Pediatrie – 7503,
  • Obstetrică Ginecologie – 7492
    • OG1 – 4735
    • OG2 – 2757
  • Medicină Internă – 6762, din care, 4087 Medicină internă I
  • Cardiologie – 3617,
  • Neurologie – 3294.

79,66% din total pacienți externați de pe secțiile cu profil chirurgicale, au fost supuși unor intervenții chirurgicale, un procentaj mai mare cu 12,69 față de 66,97% nivel național. Durata medie de spitalizare preoperatorie – 0,8 zile iar durata medie de spitalizare postoperatorie – 3,9 zile.

În regim de spitalizare de zi au fost rezolvate 17.199 cazuri. În total au fost 72.853 spitalizări, de zi și continue.

În ceea ce privește consultațiile și tratamentele de tip ambulator, acestea au ajuns la cifra de 159.183.

Din punct de vedere al infecțiilor asociate asistenţei medicale, în cursul anului 2018, SPIAAM (serviciul de prevenire al infecțiilor asociate asistenței medicale) a efectuat 1.474 controale igienico-sanitare din care 385 au fost însoțite de recoltare de probe. De asemenea s-au verificat 40.129 foi de observație pentru depistarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în unitatea sanitara și s-au efectuat 964 anchete epidemiologice.

În urma acestora au fost depistate 218 infecții asociate asistenței medicale – 137 digestive, 41 respiratorii, ș.a.

Din punct de vedere al resurselor umane, în anul 2018 au fost angajați 15 medici. Numărul rezidenților este 590.

Premiere în SCJU Constanța

În luna iunie a fost dat în folosință angiograful primit de către SCJU în cadrul proiectului European “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri – DIPCDCI”. Tot atunci, o echipă de medici din cadrul Institutului Clinic Fundeni a efectuat prima chemoembolizare. În total, anul trecut, șapte pacienti au beneficiat de chemoembolizari.

Tot în cursul anului trecut, mai mulți pacienți aflați în stare critică au fost salvați de medicii din cadrul SCJU, prin aplicarea unui procedeu numit plasmafereză.

Plasmafereza terapeutică se aplică în funcție de contextul bolii, fie singură, fie asociată terapiei clasice, având indicație de urgență sau de susținere / temporizare, permițând pacientului sau unui organ lezat sa depășească o situație critică.

Prin procesul de epurare (curățire), plasmafereza devine o terapie utilă bolnavului ajutând medicul curant, ea putând fi folosită în asociere cu tratamentul clasic pe care il poate potența. Plasmafereza este cea mai sigură metodă de detoxifiere a organismului neavând efectele secundare ale medicației chimice.

O echipa mixtă de chirurgi OMF și plasticieni din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța a realizat, în premieră, reconstrucția regiunii mandibulare la un pacient cu cancer al cavității orale.

În luna decembrie 2018 a fost efectuată prima tromboliză la Spitalul Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Procedura medicală a fost realizată cu succes, la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral și care a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea accidentului vascular.

Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită și fibrinolitică), capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*