Invenția viitorului, realizată de trei eleve de la Colegiul Mircea cel Bătrân Constanța. Ele au creat un lacăt optic ce poate fi deschis cu blițul mobilului

Cele trei eleve de la Colegiul Mircea cel Bătrân care au realizat lacătul optic FOTO CT News

Trei eleve de clasa a XI-a de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța au realizat un proiect care se poate transforma într-o invenție a viitorului.  Ele au realizat un lacăt optic care se poate deschide folosind blițul telefonului mobil. Pentru această invenție eleve au fost premiate în cadrul Salonului Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret.

Andrada Albu, Ioana Andreea Pârvu şi Teodora Pariza sunt în clasa a XI-a la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța. Ele au participat săptămâna trecută la Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret de la București cu un proiect inedit: un lacăt optic.

Profesorul de fizică Ion Băraru, coordonatorul acestui proiect, a explicat cum funcționează invenția elevelor.

“Fetele au făcut un dispozitiv care se manifestă cam așa. Se apropie telefonul de ușă, într-un anumit orificiu care bineînțeles este disimulat. Dau drumul unor fascicule de lumină codificat, pe o anumită frecvență și o anumită cadență și ușa se deschide. Este o invenție uluitoare prin simplitatea ei” a spus profesorul de fizică de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân.

Înainte de a se apuca de lucru  Andrada Albu, Ioana Andreea Pârvu şi Teodora Pariza au căutat să vadă dacă a mai făcut cineva un asemenea proiect.

“Am căutat să vedem dacă cineva a mai făcut asta în trecut și a fost o surpriză pentru noi să aflăm că acest lucru chiar nu a mai fost făcut. Au fost realizate lacăte pe baza vibrațiilor sau sunetelor, dar lacăte pe baza luminii nu au mai fost făcute’, a spus Andrada Albu.

Fetele au planuri mari și vor să își breveteze invenția, iar apoi aceasta să fie comercializată. De altfel, profesorul Ion Băraru crede că acesta este viitorul și că vom folosi telefonul și pentru accesul în locuință.

De altfel, el a precizat că acest sistem este unul sigur și că nu va permite hoților, de exemplu, să intre cu ușurință în locuințe.

“Ușa va fi acoperită de pictură. Un tablou are foarte multe orificii și nici nu le observi cu ochiul liber pe toate și numai unul din acele orificii are în spate senzorul de lumină. Deci trebuie să afle care este orificiul acela, de exemplu. Dacă sunt 200 de orificii cred că se plictisește și pleacă iar dacă să zicem că a nimerit orificiul trebuie să știe codul acela”, a explicat profesorul Băraru.

Pentru acest proiect cele trei eleve au luat premiul întâi la Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret, organizat de  Ministerul Tineretului și Sportului, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*