10 nereguli aberante găsite de Curtea de Conturi în Județul Constanța. Cum au aruncat primarii noștri banii pe fereastră

Bani irosiți. FOTO https://www.flickr.com/photos/hinkelstone/7039383679
Bani irosiți. FOTO https://www.flickr.com/photos/hinkelstone/7039383679

Curtea de Conturi a publicat recent Raportul pe anul 2014 legat de toate Unitățile administrative și instituțiile de stat din România. Județul Constanța nu stă foarte bine la capitolul prejudicii. Valoarea totală a acestora pentru instituțiile controlate depășește 52,6 milioane lei. Cele mai mari probleme le au Primăria Năvodari și Primăria Constanța.

Constanța NEWS a sintetizat cele mai ciudate sau grave abateri constatate de către Curtea de Conturi.

Reclama, sufletul… banilor publici

1. Consiliul Județean Constanța a făcut plăți nelegale pentru servicii de informare, reclamă și publicitate în valoare de 686.000 lei și a cheltuit aproape un milion de lei pe răsaduri de legume dar nu a întocmit documentele justificative.

2. Primăria Năvodari a cheltuit nelegal peste 1,06 milioane de lei pentru servicii de cazare și masă în Tabăra Năvodari.

3. Nici Primăria Constanța, condusă la vremea aceea de Radu Mazăre, nu stă mai bine la cheltuielile nejustificate. 344.000 lei s-au dus pe întreținerea unor spații verzi care era înscrise cu surpafețe eronate, iar 1,27 milioane de lei s-au dus pe cheltuieli nelegale cu serviciul public de salubrizare.

Felicitări! Ați cheltuit banii publici fără rost

4. Primăriile Hârșova, Năvodari, Aliman, Cumpăna, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu și Poarta Albă au plătit 545.000 lei pentru felicitări cu ocazia diverselor sărbători, au cumpărat articole promoționale și articole de presă.

5. Primăria Deleni a ajuns în fața Curții de Conturi pentru că “a uitat” să-și plătească facturile deși avea sume disponibile în cont. Toate acestea au dus la cheltuiei de judecată de 339 mii lei.

Plimbări la Bruxelles și combustibil auto peste norma legală, la Cumpăna

6. Primăria Cumpăna, condusă de Mariana Gâju, a plătit 229.000 lei pentru servicii turistice pentru persoane din Republica Moldova, dar a și depășit norma de carburanți auto cu 900 litri/an, așa că a cheltuit nelegal 78.000 lei. Alte nereguli găsite la Cumpăna sunt legate de servicii veterinare care nu au fost efectuate.

Totodată, primărița Mariana Gâju a plecat la Bruxelles și a cheltuit nelegal 23.000 lei din banii comunei. Mâna băgată adânc în buzunarul bugetului local nu e o noutate. Aceeași primăriță a cheltuit 14.000 lei pentru avocați într-un proces deschis în nume personal cu Agenția Națională de Integritate, spune raportul Curții de Conturi.

7. Primăria Mihai Viteazu a înființat un Centru de Informare și Promovare turistică și a cheltuit nelegal 58.000 lei. Și mai ciudat este cazul a aproape 6 tone de combustibil primit ca ajutor umanitar, cu titlu gratuit, care s-a evaporat în evidențele contabile.

8. La Poarta Albă, secretarul comunei nu știa să scrie hotărârile de consiliu, așa că a fost angajat cineva din afară și s-au cheltuit 17.000 lei. În comuna Castelu, Primăria a cheltuit nelegal 113 mii lei pentru o biserică, dar “muncitorii Domnului” au uitat să aducă documentele care dovedesc lucrările.

9. Primăria Mereni a vrut să facă o faptă bună, așa că a decontat și combustibilul pentru mașina Postului de Poliție, deși acest lucru trebuia făcut de către Ministerul de Interne. Totodată, în comună s-au făcut decontări pentru lucrări care fuseseră oprite cu doi ani înainte și 8000 lei au dispărut din buget.

10. Bomboana de pe colivă a fost la Consiliul Județean Constanța, instituție care a cheltuit aproape 4,4 milioane lei pentru brânza topită oferită elevilor. Doar că produsul nici măcar nu a fost băgat în ofertă. Teoretic, cei mici trebuiau să primească lapte, nu brânză topită.

Specialiștii Curții de Conturi au aplicat 15 amenzi în valoare de 32.000 lei, dar au avut grijă să sesizeze instituții ale statului care pot duce mai departe anchetele penale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*