Ziua Marinei începe din data de 7 august și este dedicată anul acesta, navei-școală „Mircea”

Ziua Marinei 2015. FOTO Ovidiu Oprea
Ziua Marinei. FOTO Ovidiu Oprea

Cea de-a 117-a ediție a Festivalului Mării, organizată de Statul Major al Forțelor Navale, cu prilejul aniversării Zilei Marinei Române, are loc în perioada 7-15 august, în șase orașe din țară. Sărbătorită pentru prima dată în 15 august 1902, la Constanța, ziua comunității navale românești a cunoscut de-a lungul timpului o dezvoltare semnificativă a evenimentelor dedicate tuturor celor care și-au legat destinul de întinderile albastre ale apelor.

Toate activitățile din acest an, desfășurate în Constanța, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galați și București, sunt dedicate navei-școală „Mircea”, „Ambasador onorific în serviciul României”, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române. Pentru perioada 7-15 august, programul general al evenimentelor este prezentat în cele de mai jos, pentru fiecare localitate în parte.

La Constanța, seria activităților debutează miercuri, 7 august, dată în care este marcată Ziua Resurselor Mării și a Învățământului Militar de Marină. De la ora 10.00, scafandrii militari desfășoară ateliere de scufundări recreaționale, în Portul Tomis, pentru cei 80 de câștigători ai concursului organizat de Centrul 39 Scafandri; la ora 11.00, în Portul Militar Constanța, este planificată ceremonia de sosire a navei-școală „Mircea” din marșul istoric de instrucție; de la ora 17.00 până la ora 21.00, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, sunt prezentate standuri expoziționale ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Direcției Hidrografice Militare și ale Centrului de Scafandri, iar Muzica Militară a Forțelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.

Sâmbătă, 10 august, între orele 8.30-17.30, în Portul Militar Constanța, marinarii militari așteaptă, ca în fiecare an, mii de oameni la Ziua Porților Deschise, unde vor avea ocazia să viziteze 14 nave ale Forțelor Navale Române, două ale Gărzii de Coastă, un elicopter Puma Naval, submarinul „Delfinul” și dispozitive mobile de lansare rachete.

Activitatea va începe cu o reprezentație a Muzicii Militare a Forțelor Navale, iar cei prezenți vor putea interacționa cu reprezentanții instituțiilor militare de învățământ de marină, cu infanteriști marini, scafandri militari și hidrografi militari, care vor pregăti numeroase expoziții specifice.

Luni, 12 august, în raionul maritim din fața Comandamentului Flotei, este programată, în intervalul orar 09.45-12.30, repetiția generală pentru Exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 19”.

Miercuri, 14 august, orele 08.30-09.30, la Monumentul Eroilor Marinari de pe faleza Cazinoului din Constanța, marinarii militari vor organiza o ceremonie militară și religioasă.

Joi, 15 august, cu prilejul Zilei Marinei Române, în intervalul orar 9.45-12.30, publicul prezent pe faleza din Constanța va asista la cel mai mare exercițiu naval organizat în România. Acesta va fi urmat, până la ora 15.00, în Portul Turistic Tomis, de numeroase jocuri marinărești. Pe faleza din fața Comandamentului Flotei, între orele 20.00-21.00, vor răsuna acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale, după care seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 (Portul Constanța) – faleza Cazinoului – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu și retur, până la Comandamentul Flotei, timp în care va avea loc și un spectacol inedit de lansare de lampioane de la bordul navelor militare ancorate în apropierea falezei.

La Mangalia, joi, 8 august, debutează Săptămâna spiritualității marinărești, în grădina cercului militar din municipiu, în care, în intervalul orar 18.00-22.00, sunt organizate expoziții de ambarcațiuni sportive cu rame și vele, de lucrări de matelotaj, de fotografie și de picturi cu tematică marină, lansări de carte, ateliere interactive de confecționare noduri și împletituri marinărești. Manifestările culturale din Mangalia vor fi completate de concerte susținute de formațiile muzicale militare ale Forțelor Navale și Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazu” și se vor încheia miercuri, 14 august.
Sâmbătă, 10 august, între orele 10.00-14.00, în Portul Militar Mangalia, marinarii militari organizează Ziua Porților Deschise. Vor fi prezentate nave, expoziții de tehnică și armament, iar doritorii vor putea participa la ateliere interactive de matelotaj, precum și la diverse jocuri și concursuri marinărești.

Luni, 12 august, începând cu ora 09.45 până la ora 12.00, în Portul Turistic Mangalia, se desfășoară repetiția generală premergătoare Zilei Marinei Române. Seara, între orele 18.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale vă susține un concert în Piața Republicii din municipiu.

Miercuri, 14 august, orele 08.30-09.30, la Monumentul Marinarului Erou, marinarii militari organizează o ceremonie militară și religioasă, iar de la ora 20.00 până la ora 21.00, este planificat un spectacol de muzică militară, susținut de formația muzicală a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazu”, în Portul Turistic Mangalia.

Joi, 15 august, între orele 09.45-14.00, în Portul Turistic Mangalia, se desfășoară Exercițiul demonstrativ „Forțele Navale Române 19”, urmat de jocuri și concursuri marinărești, iar, de la ora 20.00, în Portul Turistic Mangalia, Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazu” va susține un spectacol pentru cei prezenți. Retragerea cu torțe, executată, între orele 21.00-22.00, pe traseul Farul Genovez – faleză – Aleea Teilor – Primăria Municipiului Mangalia – Cercul Militar – Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”, va încheia seria momentelor aniversare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*