Ziua din care sănătatea noastră e mai importantă decât viciul tău

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Unul dintre restaurantele mele preferate desființa miercuri peretele de sticlă care a despărțit zona de fumători de cea a nefumătorilor. Într-un bar patronul îmi spunea bucuros că abia așteaptă să se apuce de zugrăvit ca să ascundă urmele de fum.

Mi-ar fi plăcut să spun că nu avem nevoie de legi și nici pe departe nu avem nevoie de tragedii pentru a realiza că este greșit să îi deranjăm pe alții. Până astăzi deranjul a fost făcut, printre altele, și de fumatul în baruri și restaurante.

În urmă cu 5 ani am mers în Londra și am tot văzut clienți de baruri și restaurante care fumează afară. Nu am înțeles de ce se întâmpla asta până când am văzut că restaurantul era un loc în care intra și gașca de prieteni, dar avea loc și familia. Toți se bucurau de un aer curat și savurau o masă în oraș.

Aveai nevoie de o țigară? Ieșeai la mesele de afară, fumai și apoi te întorceai la familie și la prieteni. Da, am văzut și nefumători afară. Ei prefereau să-și însoțească prietenii fumători. Totul era natural și nimeni nu era deranjat. Asta pentru că era o simplă chestiune de bun simț: nu deranjezi un nefumător cu viciul tău.

Aproape jumătate din țările din lume au legislație anti-fumat în locuri publice și nu este vorba doar de țările avansate sau civilizate. Legile de acest fel nu sunt făcute ca să îngrădească plăcerea sau libertățile fumătorilor, ci să-i protejeze pe cei care fumează pasiv.

O statistică realizată în anul 2002 la nivel European arăta că 70.000 de adulți au murit în acel an din cauza fumului de țigară. Mulți erau nefumători, dar au avut de suferit din cauza expunerii la fum în locul de muncă.

Da, sunt pesimist cu privire la respectarea legii. Românii care au criticat-o cu atâta pasiune pe Internet vor fi la fel de sfidători și în restaurante și baruri. Sper ca măcar de frica amenzilor să renunțe la a ne mai afuma pe noi ceilalți.

Pe de altă parte, faptul că nu mai respiri fumul altcuiva și nici nu îi mai vezi pe ceilalți într-un restaurant sau un bar că își aprind o țigară te poate ajuta să te lași sau să nu te apuci niciodată de fumat. Nu mă înțelege greșit: am prieteni fumători și le-am respectat întotdeauna viciul. Mă bucur că de acum înainte și ei vor fi obligați prin lege să îi respecte pe ceilalți.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. @boioglu vreau să văd cum le dă amenzi, nu vrăjeală, sunt sigur că vor fi mulți, foarte mulți care vor încălca legea, dar abia aștept să o văd peste 6 luni, 1 an de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*