FOTO VIDEO Ziua comunei constănțene Gârliciu, săbătorită de gospodarii localității. Primarul Constantin Cinpoiașu a reușit să atragă aproape 15 milioane lei pentru infrastructură

Ziua comunei Gârliciu. FOTO CTnews.ro
Ziua comunei Gârliciu. FOTO CTnews.ro

Comunitatea din Gârliciu a sărbătorit ziua localității. A cântat muzica până târziu în noapte iar grătarele au sfârâit în cinstea gospodarilor din sat. A doua ediție a “Zilei Comunei” a strâns în centru, peste drum de Primărie, sute de oameni cu chef de petrecere și puși pe distracție.

“Este a doua ediție a zilei comunei Garliciu. Ne-am gândit să oferim oamenilor o distracție, pentru că este frumos și este bine ca ei să guste din când în când și din dulceața vieții. Am organizat un spectacol adevărat cu artiști și muzică din mai multe genuri, iar localnicii să vină să asculte și să danseze ce și cum le place”, spune pentru Constanța NEWS primarul Constantin Cinpoiașu.

Mulțimea aproape că ocupase bucata de drum județean care străbate localitatea și făcea cozi la dulciuri pentru copii, la Roata Norocului, la fripturi, mici și frigărui și bineînțeles la butoaiele cu bere. Părinți cu copii, tineri în grupuri sau bărbați perechi-perechi ciocneau paharele cu bere, dansau ori stăteau la povești, la mese sau pe scaunele amplasate în fața scenei de concert. Sucesul primei ediții l-a încurajat pe primar să organizeze și serbarea de anul acesta, iar Consiliul Local a spus “DA”.

“Am început la ora 13 și o ținem așa până la miezul nopții. De acum, de la ora aceasta (ora 20.00 – n.n.) încep tinerii să vină, iar gospodarii și ei: și-au aranjat animalele pe lângă casă și iau drumul centrului. Or să apară îndată aici, la distracție”, adaugă primarul comunei Gârliciu.

La Gârliciu au cântat Mariana Ionescu Căpitanescu, Claudia Ghițulescu, Veronica Apetrie, Ionuț Galani, Sirin Narenji, Alin Nica, Pavel Nicolae, Alessia și Prințesa Ardealului. Cu atâția soliști de muzică populară şi dansatori în mijlocul lor, localnicii nu s-au îndurat să rămână prea mult la mese.

Şi pentru că s-au bucurat de o petrecere în aer liber, ţinutele au fost în ton cu gradele de afară – nu au lipsit pantalonii scurți, maiourile, papucii și tricourile.

Primăria Gârliciu a obținut bani pentru investiții în infrastructură

Nu doar scena si serbarea au fost motiv de petrecere: primarul Constantin Cinpoiașu are toate motivele să fie bucuros câtă vreme i-au reușit planurile de dezvoltare pentru care se zbate de ceva vreme. A reușit să convingă Guvernul pentru 9 milioane de lei, bani cu care vrea să asfalteze jumătate din Gârliciu, lucru care nu s-a făcut niciodată până astăzi. Alte 6 milioane de lei i-a obținut pentru canalizare, astfel încât localitatea să aibă și așa ceva. Civilizația se construiește cu bani mulți, care nu sunt ușor de procurat, însă primarul a reușit să facă rost de ei cu proiecte atent gândite și bine întocmite.

“Din acest an încep cu adevărat cele mai importante lucrări pentru comuna noastră. Este vorba despre asfaltarea a jumătate din străzile din comuna Gârliciu, pentru că în această săptămâna care se încheie astăzi, am semnat contractul de lucrări cu firma care începe să toarne asfaltul. În maxim 10 zile (lucrătoare) vor începe lucrările de asfaltare ale străzilor. Sunt peste 11 km de drumuri comunale, cele mai lungi 8 străzi din Gârliciu”, a declarat pentru Constanța NEWS, edilul Constantin Cimpoiașu.

Sunt străzi din Gârliciu care se fac practic de la zero, nu unde se reface covorul asfaltic existent. Urmează ca în același timp să înceapă și lucrările de canalizare, și toate acestea costă.

Sunt foarte mulți factori care stabilesc costul pe kilometru al unui drum. Contează mult tipul de drum, capacitatea, portanța și lățimea drumului. La toate se adaugă și costurile de transport al materialelor, care depinde de distanța parcursă până la locul șantierului. Așternerea mixturilor asfaltice se face la temperaturi ale stratului suport de minim 10 grade celsius, iar suprafața trebuie să fie perfect uscată. Așa se explică de ce constructorii serioși nu lucrează pe orice fel de vreme, ca să nu strice nici materialele, nici șoseaua. Mai mult decât atât, așternerea asfaltului trebuie să se facă numai mecanizat, cu mașini prevăzute cu sistem de nivelare încălzit care să asigure și precompactarea.

“Cred că până în Crăciun putem încheia asfaltarea. E ceva, da, sunt 11 kilometri”, se gândește primarul Cinpoiașu.

Încet, încet comuna se schimbă la față. Tot în acest an au fost finalizate lucrările la iluminatul public: s-au înlocuit lămpile vechi cu altele noi, mai economice, cu lumina mai puternică și în pas cu vremurile pe care le trăim. A fost reabilitată grădinița și dispensarul medical. Iar dacă asfaltarea străzilor e mană cerească pentru mașini, în etapa imediat următoare primarul s-a gândit și la pietoni: până la sfârșitul anului vrea să pună pavele pe trotuarele din centru, pentru ca oamenii să circule mai bine.

“Banii vin de la Guvern, punctual pe proiectele întocmite și aprobate la plată, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). E vorba de 8.800.000 lei pentru asfaltare, alți aproximativ 6 milioane de lei vin pentru canalizare, iar celelalte lucrări sunt până în 100 de mii de euro”, încheie Constantin Cinpoiașu.

Se poate spune că Gârliciu a intrat deja pe harta comunelor care reușesc să atragă bani pentru dezvoltare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*