Ziua Armistițiului și Ziua Veteranilor din teatrele de operații militare, sărbătorite la Medgidia

Evenimente la Medgidia de Ziua Armistițiului și Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații Militare. FOTO Primăria Medgidia

Duminică, 11 noiembrie 2018, Primăria Municipiului Medgidia a organizat o suită de evenimente consacrate Centenarului Marii Uniri, cu ocazia Zilei Armistițiului și Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații Militare.

Începând cu ora 10.00, la Cercul Militar Medgidia a avut loc lansarea lucrării intitulate „Femei în uniformă pe frontul din Dobrogea, Dr. Elsie Inglis şi Spitalele femeilor scoțiene” (Scottish Women’s Hospitals – SWH)”.

Coordonatorii principali și curatorii ai evenimentului au fost: Lt. Colonel în rezervă, Cornelia Prioteasa, Asist. Univ. Dr. Costel Coroban, în calitate de consultant științific și Alan Cumming, coordonator al Proiectului Internațional „Ms. Elsie Inglis on the European Frontline of the First World War”.

Lucrarea a fost realizată sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale fiind dedicată membrelor unității „Spitalele Femeilor Scoțiene”(Scottish Women’s Hospitals – SWH), care au luptat de partea Alianței, în Marele Război, salvând mii de soldați răniți, sârbi, români și ruși, jertfindu-și viața pentru eliberarea pământului românesc.
Cu acest prilej a fost vizionată o expoziție de fotografie tematică și vederi din Medgidia anilor 1916, aflate în colecția de fotografie a Bibliotecii Municipale Medgidia.

În continuarea evenimentului, la ora 12.00, la Monumentul Eroilor Sârbi, a avut loc o somptuoasă ceremonie militară organizată cu sprijinul Garnizoanei Medgidia. În cadrul acesteia, a fost dezvelită placa comemorativă inscripționată cu numele celor 60 de voluntare scoțiene, doctorițe și asistente medicale de pe frontul dobrogean în timpul Primului Război Mondial. În desfășurarea manifestării a urmat un ceremonial religios și depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Sârbi și placa comemorativă dedicată Dr. Elsie Inglis.

Cu prilejul acestei sărbătoriri, alături de oficialitățile locale au fost prezenți, în calitate de invitați, Ambasadorul Republicii Serbia la București, Excelența Sa Branko Brankovic și Atașatul Militar Dorde Turukalo.

„Mă bucură foarte tare și sunt onorată, totodată, că reușim să aducem în atenția românilor un moment istoric foarte important care s-a petrecut pe aceste meleaguri: o alianță umană, dincolo de orice axă politică sau alianță de război, o jertfă a femeilor scoțiene care au luptat pentru salvarea vieților, fără să țină cont de teatrele de operații. În prag de Centenar al Marii Uniri, cred că este cea mai frumoasă metaforă a unirii în cuget și-n simțiri”, a declarat Cornelia Prioteasa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*