Vreau campanie electorală în fiecare an. Doar așa îi vedem că muncesc pentru noi!

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Cerșitul de voturi nu mai merge după metoda clasică. Omul nu se mai mulțumește cu o găleată de plastic și o sacoșă cu zahăr și ulei. Românii au început să se deștepte, să se informeze și să înțeleagă, așa că și candidații s-au adaptat noului mediu.

În alegerile locale din 2016 cine are pâinea și cuțitul urbei are deja un avantaj major. Sunt primari care au amânat intenționat amenajarea unui parc, reabilitarea unei străzi sau organizarea unui eveniment doar pentru a le face înaintea campanie electorale.

A venit primăvara? La Constanța se fac trotuare, se curăță spații verzi, se plantează pomi. Ai văzut acțiuni de genul acesta primăvara trecută, acum 2 sau 3 ani.

În nebunia după un vot în plus am văzut că ieri, pe bulevardul Tomis s-au adus role de gazon. Nu știu a cui a fost ideea, dar pot să-mi imaginez dialogul dintre un un șef de prin Primărie și echipa de muncitori:

“- Vreau să fie gata trotuarul și rigolele verzi până în luna Mai!
– Dar, șefu’ nu are cum să crească iarba în două săptămâni….
– Nu contează! Aducem rulouri de gazon și le tundem cu forfecuța. Dacă e nevoie le și vopsim verde-viu ca să dea mai bine în campania electorală!”

Îți pare absurdă o astfel de conversație? Da, e puțin exagerată. La fel de exagerată ca și campania electorală în care avem brusc dezbateri cu societatea civilă, în care un ziar și o televiziune din Constanța (aceeași ca și pe vremea lui Mazăre) câștigă 600.000 lei la două luni, din bugetul local.

Nu mă interesează comunicatele de presă din care aflu că firma plătită regește de Primărie să adune gunoiul a dat cu un furtun cu apă pe lângă ghene și nici că o altă firmă, care încasează la fel de bine să se ocupe de spațiile verzi și-a făcut, în sfârșit treaba.

Dar Constanța nu e singura localitate unde Administrația Locală s-a trezit din somn. La Valu lui Traian, Primăria și-a adus aminte că în parc nu există leagăne și balansoare pentru cei mici și a instalat în 2 zile ceea ce trebuia să funcționeze de 3 ani. Leagănul, topoganul de plastic, căluțul pe arc sau balansoarul au fost imediat pozate și publicate pe Facebook și într-un ziar local. Cine are copii mici a putut foarte bine să observe cum, timp de 2-3 ani, vechiul leagăn din parc nu avea nici măcar sfoară, iar balansoarul era rupt de rugină. În plus, Primăria a ales să amplaseze locul de joacă sub liniile de înaltă tensiune.

E nevoie să mai spun că străzi precum Hasancea sau Soarelui din cartierul nou au fost asfaltate de 5 ori în ultimele 3 luni? Și asta doar pentru că echipa angajată de Primăria Valu lui Traian asfaltează pe ploaie sau pune sub stratul de asfalt pietricele și praf adunate cu mătura.

Lucrul prost, făcut în grabă înainte de alegeri nu o să țină mult. Eu încă mai sper că românii sunt suficient de inteligenți să vadă dincolo de aparențe și să nu voteze pentru un petic de gazon sau un leagăn, ci să aleagă oamenii care au știut să fie gospodari timp de patru ani.

Nu spun că nu există și primari care își fac treaba, sau care s-au implicat pentru a găsi surse de finanțare pentru gaze, canalizare sau asfaltări în localitățile lor. Sunt oameni care ies pe stradă, care răspund solicitărilor localnicilor sau care vor mai mult pentru orașul sau comuna lor. Constanța și Valu lui Traian nu sunt exemple alese la întâmplare și poveștile de mai sus nu trebuie generalizate. Sunt doar două localități care au posibilitatea să crească foarte mult dacă sunt administrate corect.

Pe de altă parte, ne-am săturat de nepăsarea celor care, doar în an electoral, își aduc aminte că au nevoie de voturile noastre. Poate e mai bine să avem câte o campanie electorală în fiecare an. Să vedem atunci rapoarte de activitate și implicare din partea celor care sunt aleși să-și facă treaba pentru comunitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*