VIDEO Prima declarație a lui Vergil Chițac despre candidatura la Primăria Constanța

Vergil Chițac. FOTO Arhiva proprie
Vergil Chițac. FOTO Arhiva proprie

Candidatul PNL la Primăria Constanța, Vergil Chițac a făcut prima sa declarație de presă. El vorbește despre despărțirea de mediul academic, felul în care apropiații săi au primit vestea intrării în Partidul Național Liberal și motivele pentru care candidează.

Redăm declarația în întregime și vă invităm să o urmăriți în format video, mai jos.

“Dragi constănţeni, am acceptat oferta PNL de a mă înscrie în partid. Nu ascund faptul că această decizie trebuie conexată și cu dorința mea de a candida pentru fotoliul de primar al Constanței. Însă le vom discuta separat:

Înscrierea în PNL
Mărturisesc că mă simţeam foarte bine în învățământul superior de marină, acolo unde am lucrat aproape 30 de ani și mi-am construit o carieră cu rezultate apreciate de colegii și de studenții mei. Am avut și diferite funcții administrative, culminând cu cea de rector al Academiei Navale, în ultimii aproape 6 ani gestionând bugete și un patrimoniu cu valori considerabile.
Prin urmare, știu cât de grea este administrația în România și de multe ori m-am confruntat cuconstrângeri induse de o legislație redundantă sau de o birocrație care pur și simplu te inhibă. Sunt lucruri care trebuie schimbate și asta nu se poate face decât din interiorul politicii.A venit momentul în care înţeleg că pot să fac mai mult, că dacă îmi asum politic şi public nişte lucruri, pot influenţa și crea procese, fenomene, dezbateri și decizii, care să ducă la acțiuni concrete.  
Știu că cetățenii din Constanța și-au pierdut încrederea în politicieni. Această lipsă de încredere nu este doar o chestiune locală, ci un fapt generalizat în UE. Sunt date publice care arată că între anii 2003 și 2010 numărul europenilor care și-au exprimat nemulțumirea față de politicieni a crescut de la 31% la 43%, ceea ce este foarte ingrijorător. În Constanța, corupțiaeste cea care i-a descurajat pe cetățeni în privința politicii. Dragii mei, nu sunt un idealist. Aici am trăit și eu. Știu ce mă așteaptă. Este nevoie de o schimbare majoră, intru într-o lume mai puțin organizată decât în cea în care am evoluat până acum. Dar, cu ajutorul vostru, am convingerea că putem aduce corectitudinea, ordinea și legalitatea în Constanța. Acestea sunt cuvintele cheie ale progamului meu, pe care vi-l voi prezenta în curând.

Câteva cuvinte despre candidatura la primărie

S-a discutat în spațiul public despre o candidatură a mea la primăria Constanța din postura de independent. Chiar eu am invocat cu ceva timp în urmă că analizez această variantă. Primesc pe Facebook numeroase mesaje care-mi sugerează acest lucru. Vreau să-i chem alături de mine pe cei care m-au îndemnat să candidez ca independent și să nu mă asociez cu politica. Nu vreau să-i dezamăgesc prin această acțiune a mea. Lor le răspund că analiza de oportunitate m-a dus la concluzia că demersul meu era dificil de finalizat în afara PNL în condițiile pe care le știm cu toții, anume ale unei legi potrivit căreia primarii sunt aleși dintr-un singur tur de scrutin.

Agreez toate argumentele PNL privind necesitatea a 2 tururi de scrutin și aș mai putea adăuga și altele. Cert este că avem o legislație electorală absolut incoerentă. Uitați-vă, avem așa: alegerea primarilor într-un tur, alegerea președinților de consilii județene la masă, alegerea parlamentarilor pe liste și alegerea președintelui în două tururi. Sigur că odată cu înscrierea în partid s-au creat premisele statutare pentru a fi desemnat candidat al PNL la fotoliul de primar.

Eu sunt un om pragmatic. Iată la ce să vă gândiți legat de candidatura mea la funcția de primar al orașului Constanța:
• Candidez pentru o Constanță Altfel. Pentru o Constanță care să-și recâștige locul de frunte printre orașele țării. Nu o fac pentru glorie sau nevoia de recunoaștere, care sunt umane de altfel. Pe acestea le-am avut în activitatea profesională, atât cât au fost.

• Candidez pentru o Constanță prosperă, nu pentru câștiguri materiale. Am nevoi materiale modeste și s-ar putea să vă surprind, dar nu-mi plac banii în mod deosebit. Fără nicio ipocrizie, banii îți mai relaxează viața, dar nu mi-am dorit niciodată să fiu cel mai bogat om din cimitir, cum spunea cineva. Stilul meu de viață este unul modest. Mă consider un econom, nu un cheltuitor.

• Candidez pentru o Constanță a constănțenilor, o Constanță eliberată de grupurile de interese. Constănțenii sunt grupul meu de interese! Ei mă preocupă, pentru că au fost neglijați de prea mult timp! Constănțenii care, bărbaţi şi femei, ne apără țara, care muncesc în industria din Constanța, care îi învaţă pe copiii noştri, şi care ne vindecă atunci cînd sîntem bolnavi – profesioniştii, afaceristii, negustorii, funcţionarii, taximetriştii. Pentru grupul meu de interese, care poartă numele „constănțenii”, vreau să aduc măsuri concrete, nu alegorice! Pentru ei trebuie Primăria să muncească și putem să le facem viața mai frumoasă lor și copiilor lor prin spații verzi, curățenie, cultură, modernizare.

• Candidez pentru o Constanță corectă, în care să troneze legalitatea! „Corupția ucide!”, au strigat tinerii care au ieșit în stradă în octombrie anul trecut. Și acesta este un mare adevăr. Trebuie să oprim furtul, pentru că aşa ne furăm pe noi înșine și, mai grav decât orice, furăm viitorul copiilor noștri și al copiilor copiilor noștri.
Dragi constănțeni, știu că sunteți dezamăgiți de ceea ce a fost până acum. Știu că poate mulți nu mai sperați, nu mai credeți. Vreau să vă fac să sperați și să credeți din nou! Trebuie să existe un început și sunt dispus să mă sacrific pentru acest început. Un început pentru o Constanță Altfel!”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*