VIDEO Planetariul din Constanța – gazda unor spectacole cultural-științifice. Reprezentațiile încep în primăvară, iar accesul e gratuit

Planetariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Planetariul Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Seri de teatru la Planetariu este proiectul care este pregătit pentru această primăvară, în Constanța. O asociație culturală împreună cu conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii pun la cale zilele acestea un spectacol cu actori și muzicieni care va fi jucat sub cupola înstelată a celebrului dom științific din Constanța.

“Este un spectacol de teatru pe care-l vom produce special pentru acest proiect și a cărei acțiune va fi desfășurată în Planetariul din Constanța. El presupune o poveste interesantă, este un spectacol dedicat publicului tânăr cu o poveste interesantă, cu niște elevi și studenți care câștigă un premiu organizat de NASA, câștigă o deplasare la NASA și acolo dintr-o eroare de pilotaj ajung să se plimbe prin spațiu, încercând timp de o oră să se reîntoarcă pe Pământ, cu tot ceea ce presupune un astfel de scenariu” explică Sebi Pătrunjei, coordonatorul proiectului cultural.

Arta dramatică se va împleti cu știința sub același acoperiș, iar constănțenii care vor veni la reprezentații vor fi plăcut surprinși, ne asigura organizatorii și gazdele demersului artistic. Vom vedea mai mult teatru sau mai multă știință? Publicul vine la o piesă de teatru (și ora este fixată ca pentru o piesă de teatru – este ora 19) dar se întâlnește cu decorul de Planetariu care este un decor științific, nu neapărat auster ci mai degrabă înzestrat cu o sonoritate deosebită. Tehnicienii care au venit să vadă viitoarea “scenă” nonconformistă au constatat că sunetul este cu totul și cu totul deosebit sub cupola sferică.

“Fiindcă suntem o instituție de cultură, promovăm știința către tineri și vrem să fim și cât mai atractivi. Ocupația noastră este să convingem, să “vindem” știința și cunoașterea, iar prin aceste modalități inedite introducem evenimente culturale într-un spațiu predominant științific și le legăm între ele așa cum am mai făcut și în anii trecuți.

Nu este ceva nou, este o continuitate. Anii trecuți am avut o piesă de teatru, am avut recitări, în Delfinariu am avut o altă piesă de teatru plecată de la Romeo și Julieta, dar într-un decor inedit și o concepție total nouă și interesantă, și care a legat cumva evenimentul cultural de prezentarea noastră, care are elemente științifice, elemente educative și de responsabilitate” explică Adrian Bîlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Spectacolul se numește “Zero Gravity Dimension” și până în luna mai repetițiile vor trebui să fie gata, astfel încât publicul deja să între pe ușile sălii sferice. Tot în luna mai va exista și un al doilea proiect, denumit “Colour, Sounds and Motion în a Dark Space”, un gen de activitate culturală care nu s-a mai pus în scenă în România. Pe o coloană sonoră compusă special de muzicianul Adrian Mihai, vor fi transpuse (cu ajutorul unui program de calculator) imagini colorate care vor fi proiectate pe cupola Planetariului, iar 7 personaje vor veni în sprijinul acestei “art performance” cu câteva influențe baroc.

“Colaborarea cu Planetariul a fost binevenită pentru ideile noastre. Mai mult decât atât, toate proiectele noastre au fost gândite pentru a se întâmpla în Planetariu. Este dacă vreți, o experiență inedită atât pentru spectatori cât și pentru actori și pentru muzicieni, pentru că ei se vor afla foarte aproape unii de ceilalți și acesta este un motiv în plus pentru care emoțiile sunt transmise mult mai bine și mai ușor, între ceea ce se-ntâmplă pe scenă și ce se întâmplă pe scaune” explică Sebi Pătrunjei, coordonatorul proiectului cultural.

Reprezentațiile artistice vor avea loc toată luna mai în zilele de luni, marți, miercuri și joi de la ora 19, iar accesul publicului va fi gratuit.

“Aceste piese de teatru vor spori numărul vizitatorilor și la Planetariu, în expunerile de peste zi. Pe lângă evenimentul în sine, care constituie în ceea ce ne privește, o activitate culturală, este vorba de promovare prin a ne face tentanți explicând că noi nu vrem doar un simplu spectacol de Planetariu, ci vrem mai mult: ca omul să intre împreună cu noi în lumea cunoașterii printr-o portiță sensibilă.” – Adrian Bîlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*