VIDEO Ghizii de turism din România au o Federație a lor. Primele declarații ale președintelui George Vasiliu și ale echipei de conducere

Ghizii de turism prezenți la Oradea. FOTO Nelu Gheorghe
Ghizii de turism prezenți la Oradea. FOTO Nelu Gheorghe

Ghizii de turism din toată țara au participat zilele trecute la Conferința Națională a breslei, care a avut loc la Oradea. Această a doua ediție a fost locul ideal pentru anunțarea unui moment important: se înființează Federația Națională a Ghizilor de Turism.


Citește și alte reportaje sau știri din Turism pe Constanța NEWS.

Ascultă ALL Inclusive – primul Podcast de Turism din România, în rețeaua CityPodcast.ro


Asociațiile Ghizilor de Turism din România au fost destul de active, dar interesele lor nu au fost reprezentate la nivel înalt. Federația Națională exact acest lucru îl va face. Noul președinte, George Vasiliu ne-a acordat un prim interviu în exclusivitate în calitate de conducător al breslei.

“Federația va apăra drepturile tuturor ghizilor din România, cei care sunt membri în cele 12 Asociații. O să facem demersuri către Ministerul Turismului pentru a apărea acea Poliție Turistică. Ea va avea misiunea să verifice dacă grupurile de turiști străini sunt însoțiți de ghizi de turism români atestați. De asemenea ne vom zbate pentru clarificarea situației numărului activ de ghizi din România. În evidențe sunt 5600 de ghizi, dar nu știu dacă activează 10 sau 20%.”, a declarat George Vasiliu pentru Constanța NEWS.

Organizatorul evenimentului de la Oradea este Alina Giurgiu, ea însăși ghid de turism în vestul țării, secretar general al Federației, inițiatorul Oradea City Tours și fondatorul Școlii de Ghizi Oradea. Ea ne-a vorbit despre această a doua ediție.

“M-am bucurat că am putut să aduc atâta lume aici și că atâta lume are încredere în ceea ce facem și faptul că toți colegii noștri au participat la program, au fost idei interesante și eu cred că a fost un succes”, spune Alina Giurgiu.

Florin Bărhălescu, marketing manager la Direct Aeroport și ghid de turism la Iași este unul dintre partenerii acestui eveniment. Cu ajutorul mașinilor Direct Aeroport, o parte dintre participanți au ajuns la destinație.

“Am avut parte de iarnă, de descoperiri de peșteri, de descoperirea orașului Oradea cu multe povești, dar ni s-a promis că dacă vom reveni vom avea parte și de alte povești și respectiv vinurile cu care noi, românii, ar trebui să ne mândrim, pentru că ele fac parte din brandul României”, a declarat Florin Bărhălescu pentru Constanța NEWS.

De altfel, la inițiativa sa, Constanța se pregătește să devină gazdă pentru o Conferință de formare a ghizilor.

Ciprian Șlemco este ghid și agent de turism la Suceava. La fiecare final de conferință, ghizii din toată țara votează locul unde se va ține următorul eveniment anual. Propunerea lui Ciprian a întrunit majoritatea voturilor, așa că Bucovina va aduna în 2018 ghizii din toată țara. El a dezvăluit pentru Constanța NEWS câte ceva dintre surprizele care îi așteaptă pe ghizii care vor ajunge anul viitor acolo.

“Să nu uităm că venim dintr-o zonă care a fost înjumătățită, rănită. De această dată mi-am propus să aducem înapoi istoria, Bucovina de Nord – ținutul mănăstirilor, Bucovina de Sud care are de oferit cel mai frumos al fostului imperiu austriac, din păcate, orașul Cernăuți, unde vom avea o vizită a ceea ce înseamnă mica Vienă din Ucraina. Dar suprizele nu se termină aici pentru că istoria ne oferă foarte multe. Vom vedea Republica Moldova – ținutul vinului și nu numai. Vom continua această incursiune istorică. Următoarea Conferință Națională a Ghizilor vor vedea istoria prezentată prin ochii ghizilor locali din Ucraina și Republica Moldova”, a precizat Ciprian Șlemco pentru Constanța NEWS.

Florin Arjocu, vicepeședintele Federației Naționale a Ghizilor de Turism, s-a declarat la început sceptic asupra zonei Oradea. Cele trei zile petrecute acolo i-au schimbat complet perspectiva asupra zonei, spune el.

“Am atins lucruri importante: am văzut orașul, am văzut câteva obiective din jurul Oradei și împreună cu ceilalți ghizi am lucrat împreună pentru binele nostru. Dacă nouă ne e bine, ca ghizi, și turismului îi va fi bine și, indirect, țării îi va fi bine”, a concluzionat Florin Arjocu, vicepreședintele Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România.


Ți-a plăcut acest reportaj? Invită echipa Constanța NEWS în zona ta și o promovăm cu drag.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. EXEMPLU DE URMAT! Ghizii de turism din România au o Federație a lor – Moldova Nouă

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*