VIDEO Fostul director de la Planetariul Constanța, povești despre prima sesiune științifică de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Observatorul Astronomic din cadrul CMSN Constanța

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic a fost marcată la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii – CMSN din Constanța, în weekend-ul  5-6 octombrie. Evenimentul s-a născut în urma unei rezoluții adoptate de Adunarea Generală ONU pe 5 decembrie 1999.

La Constanța, ediția de anul început cu o conferință la care au participat dr. Adrian Bîlbă – directorul CMSN Constanța, Mihai Enescu – fost muzeograf al secției Planetariu, pensionat în anul 2006, Constantina Dimandi – șefă a secției, și omul de știință Marian Bănică și invitații săi de la ROSA – Agenția Spațială Română și Societatea Științifică Cygnus din Suceava.

„Că o planetă cum este Marte, a fost odinioară habitabilă și avea apă fluidă, avea un nucleu ce genera energie și energia respingea razele ionizante ale soarelui, că Venus are 500 de grade și o numim planeta dragostei că așa a vrut Eminescu sau cine o fi vrut înainte, că acolo este un iad… toate aceste lucruri merită să fie cunoscute și merită și din prisma faptului că ne responsabilizează. Noi suntem cei care am decis că această planetă să își piardă 30% din pădure. Eu cred că știința este disponibilă tuturor  și voi sunteți exemplul că știința este pentru toată lumea“ a spus dr. Adrian Bîlbă.

Elevi ai Colegiului Național Mircea cel Bătrân și Liceul Ovidius, cadre didactice, specialiști și pasionați ai domeniului astronomiei au fost și ei prezenți la discuții.

„Prima manifestare organizată în toamna anului 1969 a fost în această sală și mă bucură faptul că această manifestare continuă“ a declarat Mihai Enescu.

Fostul muzeograf Mihai Enescu a povestit despre cum s-a organizat prima sesiune științifică de la CMSN dedicată cuceririi spațiului cosmic, în octombrie 1969. Acesta a prezentat fotografii și pliante folosite în aceea perioadă în cadrul simpozioanelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*