VIDEO Broasca țestoasă de pe plaja Vadu a fost eliberată în mare, în sudul litoralului. Ea a fost îngrijită de specialiștii de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Broasca țestoasă a fost eliberată în mare
Broasca țestoasă a fost eliberată în mare

Broasca țestoasă Caretta Caretta care avea toate șansele să moară pe plaja de la Vadu a fost dusă astăzi în cel mai sudic punct al Dobrogei și eliberată în Marea Neagră.

În ultimele zile, broasca a trecut de la starea de înfometare pe plaja Vadu la statutul de vedetă în toată media locală și națională. Ea a fost găsită pe 6 septembrie într-un ochi de apă înconjurat de nisip din nordul litoralului. Specialiștii spuneau atunci că broasca țestoasă a înotat 3000 km din Mediterana până la noi în căutarea unor ape mai reci.

Reptila găsită de pescari a fost adusă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii unde a primit hrana și atenția necesară timp de patru zile. Biologii au măsurat-o și au documentat tot ce se poate despre ea, cu atât mai mult cu cât o astfel de specie ajunge foarte rar pe țărmul românesc al mării negre.

Broasca țestoasă nu putea însă să rămână la noi pentru că temperaturile sub 6 grade Celsius nu îi fac bine.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă și șefa secției Delfinariu, Angelica Curlișcă s-au îmbarcat sâmbătă dimineață pe o șalupă și au ieșit în largul Mării Negre.

“Mergem în Mangalia pentru a depăși porturile mari, Agigea și Constanța, și pentru a avea șanse mai mari să fie prinsă curenții de sud. Ieșim în larg la izobata de 7 metri, undeva la o milă și jumătate marină, și o lansăm acolo”, a declarat Adrian Bîlbă.

La puțin timp după ora 11.00, broasca a fost eliberată în mare. Ea își va căuta acum drum către Marea Mediterană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*