VIDEO ARSVOM a primit și cea de-a doua navă SAR – „Artemis“, la o lună după „Apollo“

ASVROM a primit și a doua navă SAR. FOTO Facebook ASVROM

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM ) a primit și a doua navă SAR care a fost construită în șantierul BALTIC WORKBOAT, ambarcațiunea ajungând în Portul Constanța în cursul zilei de 14 iulie.

Nava Artemis este soră geamănă cu Apollo care a sosit la ASVROM în urmă cu o lună de zile.

Nava specializată SAR (Search and Rescue) are următoarele caracteristici:

  • lungime -23,8 m;
  • lățime-6,4m;
  • înălțime constructivă- 2,4 m;
  • pescaj max -1,7 m;
  • deplasament – 45 tone;
  • viteza maximă – peste 25 noduri;
  • viteza de croazieră – 20 noduri.

SAR ARTEMIS are capacitate de autoredresare și poate prelua la bord peste 40 de persoane în afara echipajului, are capacitatea de a interveni în zona plajelor, platforma de transfer la elicopter, este dotată cu cameră de termoviziune, necesară atât în cazul intervențiilor de căutare și salvare pe timp de noapte, cât și în cele de stins incendii, echipamente specializate pentru recuperarea și transferul persoanelor din apă.

Investiția a fost aprobată și finanțată de la bugetul de stat prin HG nr. 94/2017. În aceasta se arată că ARSVOM are în dotare un parc de 12 nave: un remorcher maritim multifuncţional, trei nave SAR (Search and Rescue – căutare şi salvare), cinci şalupe de servitute şi trei şalupe de intervenţie pentru lansarea şi manevrarea barajului antipoluant.

Pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare (SAR – Search and Rescue), intervenţie care trebuie asigurată de statele riverane gratuit, în conformitate cu reglementările internaţionale, capacitatea ARSVOM este limitată din punctul de vedere al numărului maxim de persoane ce pot fi salvate, al zonei de acţiune, precum şi al condiţiilor meteo nefavorabile la momentul intervenţiei. În cazul unor accidente majore (număr mare de naufragiaţi), dotarea ARSVOM este insuficientă şi nu va putea duce la bun sfârşit o astfel de intervenţie. Niciuna dintre navele din dotarea actuală nu poate lucra în conjuncţie cu elicopterele ce participă la intervenţia de căutare şi salvare de vieţi omeneşti pe mare.

În viitor se preconizează o creştere a activităţii la platformele petroliere din Marea Neagră. În cazul intervenţiilor în zona economică exclusivă, conform prevederilor Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, acolo unde România are responsabilitate, se impune statului să poată interveni în cazul accidentelor la platformele petroliere.

De asemenea, în urma evenimentelor tragice, care au avut loc recent în Marea Mediterană şi care, conform estimărilor, sau soldat cu decesul a sute de persoane, atât Consiliul European, cât şi Parlamentul European au convenit că Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri. În Rezoluţia din 29 aprilie 2015, Parlamentul European a solicitat UE şi statelor membre să furnizeze resursele necesare pentru a se asigura că obligaţiile de căutare şi salvare de vieţi omeneşti pe mare sunt îndeplinite efectiv şi, prin urmare, sunt finanţate corespunzător.

Îmbunătăţirea siguranţei maritime prin achiziţionarea a două nave specializate SAR răspunde cerinţelor Uniunii Europene şi se pliază pe Agenda Comisiei Europene în contextul luării de măsuri imediate pentru a împiedica producerea de tragedii umane, precum şi de a consolida mecanismele de abordare a situaţiilor de urgenţă determinate de migraţie, de accidente navale sau pe platformele petroliere.

Nava specializată SAR va fi o construcţie monocorp, autopropulsată, pentru navigaţia maritimă la o distanţă de până la 250 mile marine faţă de locurile de adăpost. Dimensiunile principale ale unei nave vor fi: lungime corp 23-25 m, lăţime 6-7 m, pescaj 1,5-1,7 m, deplasament 40-45 t. Construcţia va fi realizată din aluminiu marin, având o geometrie a etravei ce reduce impactul la valuri, proiectată special pentru operaţiuni în condiţii de vreme foarte dificilă, având capacităţi de autoredresare. Nava specializată SAR va fi proiectată, echipată şi certificată în concordanţă cu regulile speciale ale unei societăţi de clasificare membre IACS (Asociaţia Societăţilor de Clasificare). Nava va fi echipată cu elemente auxiliare în funcţie de misiune.

Prin achiziţia a două nave specializate SAR, construcţii noi, vor fi aduse la îndeplinire obligaţiile statului care derivă din Convenţia internaţională din 1979 privind căutarea şi salvarea pe mare, adoptată de Conferinţa internaţională din 1979 privind căutarea şi salvarea pe mare, organizată de Organizaţia Maritimă Internaţională la Hamburg

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*