Vești proaste pentru constănțeni. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 225 la 275 de lei

CET Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat în ședința din data de 31 ianuarie, majorarea prețului gigacaloriei de la 225 de lei la 275 de lei.

Constănțenii vor plăti mai mult pentru căldură și apă caldă din această lună. Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre care prevede majorarea prețului gigacaloriei care ajunge la 535 de lei. Din această sumă locuitorii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti 275 de lei restul fiind subvenționat de municipalitate.

Primarul Decebal Făgădău a explicat că această majorare a fost decisă de Electrocentrale Constanța, decizia primind și acceptul ANRE.

“Dacă la începutul sezonului rece, atunci când am început cu o criză a apei calde, generată de situația neplăcută în care se află compania Ministerului, Electrocentrale Constanța SA, atunci am făcut o intervenție rapidă și masivă plătind în avans sume consistente către această companie, am reușit să reducem pentru primele luni din sezonul rece prețul gigacaloriei de la 250 de lei la 225 de lei. Dar întrucât prețul gazelor, întrucât prețul energiei au crescut, compania Electrocentrale Constanța SA a obținut o majorare de tarif din partea ANRE. Prețul către populație este 275 de lei. Încercăm să păstrăm media de 250 de lei așa cum a fost și anii anteriori, adică am avut aproape trei luni cu 225 de lei, probabil aproape trei luni cu 275 de lei astfel încât să nu împovarăm constănțenii”, a afirmat Făgădău.

El a mai spus că își propune ca Electrocentrale Constanța să treacă în subordinea autorităților locale, un prim pas fiind făcut prin decizia Consiliului de Administrație al acestei societăți, care și-a dat acordul pentru această mutare.

“Am înțeles că deja Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța a luat o hotărîre și a transmis-o către Ministerul Energiei, aceea că este de acord cu transferul către autoritatea locală. Așteptăm să vedem ce face Ministerul Energiei, dar între timp noi deja am pregătit posibilitatea de a finanța atât din fonduri structurale, cât și din programe naționale pentru o investiție într-o centrală modernă și de asemenea în modernizarea rețelei de transport și redimensionarea ei pentru că în mod evident nu mai sunt necesare aceleași diametre ca înainte de 1990 sau hai să spunem ca în momentul în care a fost construită această electrocentrală”, a explicat edilul.

Consilierii locali ai PNL au votat împotriva acestei decizii de majorare a prețului gigacaloriei. Ei și-au justificat gestul de lipsa unei strategii a primarului Decebal Făgădău în privința problemei RADET și a termoficării în Constanța.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*