Unirea Dobrogei cu România, marcată la Medgidia printr-o serie de evenimente

Manifestări culturale de Ziua Dobrogei. FOTO Primăria Medgidia

Data de 14 noiembrie 1878 este un moment special pentru dobrogeni, zi care a marcat întreaga istorie modernă a României. Revenirea Dobrogei la patria mamă a fost prima unire din epoca modernă, o nouă şi importantă etapă în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces încheiat prin Marea Unire din 1918.

Cu acest prilej, Primăria Municipiului Medgidia a organizat o serie de activități menite să reamintească importanța Unirii Dobrogei cu România.

Evenimentul s-a desfășurat în sala de spectacole a Casei de Cultură „Ioan N. Roman” și a debutat cu intonarea imnului de stat al țării. În continuarea manifestării, Echrem Gafar, profesorul de istorie, a invocat importanța istorică a zilei, iar Neacșu Gheorghe, inginer a prezentat o expoziția fotografică intitulată „Medgidia în perioada Primului Război Mondial”, reprezentând imagini cu clădiri vechi din oraș.

Programul a continuat cu momente artistice specific dobrogene, susținute de Ansamblul de Dansuri Populare „Cătinașul” și tinerii soliști Topoleanu Sorina și Bratu Marian, cursanți ai clasei de canto din cadrul Casei de Cultură „Ioan N. Roman”.

Celebrarea unirii Dobrogei cu țara mamă a culminat cu o întâlnire interactivă cu scriitori și elevi ai școlilor gimnaziale din municipiul Medgidia. La această întâlnire au fost prezenți: poetul și prozatorul Cosmin Ștefănescu, prof. dr. Adrian Ilie, scriitoarea Diana – Georgiana Dogaru ( Țuguleanu), poeta Carmen Radu, preotul Sava Bogdan, scriitoarea Zully Mustafa, Vasile Sânzianu precum și tânărul debutant Laurențiu Despina.

Invitații și-au prezentat volumele și au răspuns întrebărilor adresate de elevi, adăugând astfel un strop de cunoaștere în cultura celor prezenți.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*