Unde slujește Ierarhul Tomisului în acest week-end

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Vineri, 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. Cu acest prilej, începând cu ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus-Boreal, lăcaș de cult ce își serbează hramul.

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina s-a născut în anul 294, într-o familie nobilă, unde a primit o educaţie aleasă. S-a convertit la creştinism pe vremea împăraţilor prigonitori Diocleţian şi Maximian. Datorită înţelepciunii de care a dat dovadă a reuşit să demonstreze superioritatea credinţei creştine împotriva filosofiei păgâne greceşti și a reuşit să îi convertească la Hristos pe mulţi învăţaţi ai timpului, motiv pentru care a fost arestată şi dusă la judecată înaintea autorităţilor romane, apoi a fost supusă la chinuri și, în cele din urmă, a fost condamnată la moarte tăindu-i-se capul. Sfintele sale moaşte se află în mânăstirea „Sf. Ecaterina”, de pe Muntele Sinai, din Egipt.

Sâmbătă, 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Stelian, ocrotitorul copiilor. Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Schimbarea la față și Sf. Ioan Rusul” din Ovidiu (lângă podul de cale ferată), începând cu ora 8.30. Aici, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu comunitatea de credincioși, va oferi daruri pentru 17 copii nevoiași din localitate, cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani, care primesc aproape zilnic alimente, îmbrăcăminte, rechizite și, când este posibil, excursii. Un alt program social al parohiei se derulează din 2013 și include 25 de familii care primesc pâine zilnic și 30 de persoane care beneficiază de masă caldă de două ori pe lună.

Parohia mai desfășoară acțiuni sociale și pentru copiii defavorizați din centrul „Casa Viață Nouă” din orașul Ovidiu.

Tot sâmbătă, începând cu ora 14.30, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cernavodă (str. Mircea cel Bătrân, nr. 3, zona bisericilor), iar de la ora 16.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la cea de-a XXXV-a ediție a Festivalului internaţional de muzică corală „I.D. Chirescu”. Acesta se desfășoară sâmbătă la Casa de Cultură din Cernavodă, iar duminică la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din oraș.

Duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla (str. Constanței, nr. 71, vizavi de Primărie). Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon ce vor fi aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de astăzi, începând cu ora 15.30, până duminică, ora 14.00.

Așezământul de cult a fost ctitorit în anul 1884, de către omul politic și istoricul Mihail Kogălniceanu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*