Un român, în infernul piraților din Nigeria. Ce s-a întâmplat la bordul navei Glarus și ce fac autoritățile române pentru salvarea marinarului capturat

Autoritățile nigeriene nu reușesc să le facă față piraților. FOTO SLN

Autoritățile au refăcut filmul răpirii marinarilor de pe nava Glarus. Atacul piraților nigerieni asupra unei nave sub pavilion Elveția a dus la răpirea mai multor navigatori, printre care se află și un român. 

Nava Glarus sub pavilion Elveția, a fost atacată sâmbătǎ dimineață de pirați în apele teritoriale nigeriene, la 45 mile SE de insulă Bonny. Au fost răpiti 12 membri ai echipajului. Vasul, încărcat cu grâu, se afla în marș către portul Harcourt în Nigeria.

Potrivit reprezentanților Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN) Constanța, pirații au pătruns pe nava Glarus cu ajutorul unor scări lungi și au tăiat sârmele ghimpate de pe balustrade pentru a avea acces pe navă. Aceștia au distrus apoi echipamentele de comunicații ale navei înainte de a părăsi nava cu 12 din cei 19 membri ai echipajului.

Cei răpiți provin din Croația, Filipine, Bosnia, România (șeful mecanic Ionel H.), Ukraina și Slovenia. Nava se află în prezent în portul Harcourt.

A fost demarată procedura de criză din cadrul companiei Massoel Shipping, propietara acestei nave, pentru a eliberă ostaticii cât mai repede cu putință iar Poliția Maritimă din Nigeria investigheaza acest caz. Atacurile piraților au apărut cu o frecventă tot mai mare în apele nigeriene, potrivit Biroului Internațional Maritim al Camerei Internaționale de Comerț (IMB).

„Golful Guineei unde a fost atacată navă Glarus, a reprezentat al 29-lea incident de piraterie în primul trimestru al anului 2018, mai mult de 40% din totalul incidentelor de piraterie la nivel global. De regulă, răpitorii nu stabilesc nici un contact în primele 48-72 ore. După informațiile de ultima oră, o echipă de negociatori a fost deja formată și se așteaptă să rezolve acesta situație rapid și eficient“ a precizat Adrian Mihălcioiu, liderul SLN Constanța.

Potrivit acestuia, multe țări nu dau dreptul încă gărzilor înarmate la bordul navelor care abordează pavilionul respectiv, iar Nigeria nu da dreptul deținerii sau folosirii armelor la bordul oricăror nave în apele teritoriale nigeriene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Marinarul român răpit în Nigeria a fost eliberat | Constanța NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*