Un pescador turcesc aflat la braconat în apele României a dat cu tifla Gărzii de Coastă. Pescarii ilegali au fugit pentru că polițiștii nu au putut să tragă în ei

Garda de Coasta, Politia de Frontiera, nave
Navele Gărzii de Coastă au intervenit pentru interceptarea ambarcațiunii suspecte. FOTO Catalin Schipor

Timp de cinci ore, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă s-au rugat de echipajul unui pescador turcesc surprins la braconat în apele teritoriale ale României. Au tras și focuri de avertisment, dar în cele din urmă pescadorul a scăpat în apele internaționale. Singura speranță pentru a-i mai prinde pe braconieri este în acțiunea autorităților bulgare și turcești.

În dimineața de 11 aprilie, în jurul orei 7.00, lucrătorii din cadrul SCOMAR – Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră, au observat o ambarcațiune suspectă la aproximativ 50 de mile marine est de localitatea Constanţa. A fost trimisă în recunoaștere nava MAI 1104 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, polițiștii de frontieră identificând un pescador turcesc ce desfăşura activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Polițiștii de frontieră au somat echipajul turcesc să permită operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale, dar drept răspuns, aceștia au mărit viteza de deplasare. Nava Poliţiei de Frontieră a pornit în urmărirea navei suspecte, folosindu-se mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii, însă membrii de echipaj au refuzat în continuare să se conformeze. Echipajul poliției de frontieră a folosit gradual armamentul de la bordul navei, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, excutându-se serii de focuri de avertisment.

Reprezentanții Gărzii de Coastă spun că, din cauza manevrelor bruște de schimbare a cursului de deplasare a pescadorului, nu s-au putut efectua, în siguranță, procedurile de abordaj. De asemenea, ca urmare a faptului că membrii echipajului se poziționau în dreptul motoarelor, a fost imposibilă deschiderea focului în plin asupra sistemului de propulsie al navei, fără a pune în pericol viețile omenești.

În jurul orei 14:00, pescadorul a ieșit din Zona Economică Exclusivă a României, iar nava românească a trebuit să facă cale întoarsă.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au informat autorităţile de frontieră din R. Bulgaria şi R. Turcia, privind identificarea navei suspecte și luarea măsurilor legale.

Nava MAI 1104 își continuă misiunea de supraveghere şi patrulare în zona de competență a Gărzii de Coastă.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*