Un focar de Pesta Porcină Africană a fost descoperit în localitatea Istria din județul Constanța

Autoritățile au luat măsuri pentru combaterea pestei porcine. FOTO Amauri Am

Un focar de Pestă Porcină Africană – PPA a fost depistat pe raza județului Constanța, în localitatea Istria. Au fost luate măsuri speciale, specifice acestor situații: filtre și controale rutiere.

În condițiile confirmării unui focar al bolii Pesta Porcină Africană în localitatea Istria din județul Constanța, la o gospodărie, prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu a convocat în ședință de urgență Centrul local de combatere a bolilor la animale, constituit la nivelul județului Constanța.

În cadrul ședinței s-a aprobat planul de măsuri la confirmarea în zona de protecție și cea de supraveghere a focarului de Pestă Porcină Africană din comuna Istria, județul Constanța și instituțiile implicate în aplicarea acestuia.

Planul prevede măsurile care se vor dispune începând din data de 5 iulie și până la eradicarea focarului.

Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de transmitere la om, dar virusul, împotriva căruia nu există tratament sau vaccin, are impact mare la nivel social din punct de vedere economic.

UPDATE

„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

Au fost luate următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții.

Au fost stabilite două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecție – localitatea Istria cu o rază de 3 km și o zona de supraveghere cu o rază de 10 km – localitățile Nuntași, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu și Sinoe.

Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.

Focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare“, au transmis reprezentanții DSVSA Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*