Treizeci de focare de pestă porcină africană sunt încă active în 24 de localități din județul Constanța

Autoritățile au luat măsuri pentru combaterea pestei porcine. FOTO Amauri Am

La nivelul Județului Constanța au fost confirmate 95 focare de pestă porcină africană în 49 localități Dintre acestea, până la acest moment au fost stinse 65 de focare în 30 de localități iar 30 de focare sunt active în 24 de localități. De asemenea, au fost confirmate 15 cazuri de pestă porcină africană la mistreți în 15 fonduri de vânătoare.

În acest moment nu este înregistrată nici o suspiciune cu probe în lucru la IDSA.

Situația detaliată se prezintă astfel:
I. Situația focarelor la porci domestici:

a. localități unde a fost confirmat virusul – 49

  • focare confirmate – 95
  • porci sacrificați – 4
  • porci morți – 153
  • porci uciși (inclusiv preventiv) – 6246
  • cadavre incinerate – 15
  • cadavre îngropate – 6387

b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0

II. Situația focarelor la porci mistreți:

a. fonduri de vânătoare unde a fost confirmat virusul – 15

  • porci mistreți morți – 23
  • porci mistreți captivi uciși în exploatație privată (Dulcești) – 64

b. fonduri de vânătoare cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0

Având în vedere situația prezentă, se aplică în continuare măsurile impuse prin Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane.

Pentru prevenirea răspândirii virusului, până acum, au fost uciși preventiv

  • 6246 porci domestici în localitățile: Vadu, Cheia, Dulcești, Vadu Oii, Zona Pod Giurgeni, Ciobanu, Istria, Gârliciu, Hârșova, Seimenii Mici, Seimeni, Tuzla, Lazu, Băltăgești, Tichilești, Topalu, Mircea Vodă, Zorile, Traian, Viile, Sinoe, Palazu Mic, Agigea, Popas 3 Movile, Piatra, Ion Corvin, Peștera, Capidava, Tudor Vladimirescu, Cernavodă, Oltina, Saraiu, Siliștea, Rasova, Miorița, Cochirleni, Vlahii, Horia, Dunărea, Faclia, Vulturu, Aliman, Pietreni, Cuiugiuc, Tortomanu, Castelu, Strunga, Adamclisi, Răzoarele.
  • 64 porci mistreți captivi într-o exploatație privată din localitatea Dulcești.

Exploatațiile, precum și fondurile de vânătoare și localitățile din zonele de control, au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, a animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor.

Ultimul focar confirmat este la FV nr. 7 Dobromir. În săptămâna anterioara a fost găsit un porc mistreț mort și, în urma analizelor efectuate, s-a confirmat PPA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*