FOTO VIDEO Noi cartiere din Cernavodă, conectate la rețeaua de termoficare. Primarul Liviu Negoiță: “Lucrarea e de calitate, dar nu merge în ritmul pe care eu mi-l doresc”

Lucrări pentru rețeaua de termoficare de la Cernavodă. FOTO CTnews.ro
Lucrări pentru rețeaua de termoficare de la Cernavodă. FOTO CTnews.ro

Cernavodă e pe cale să câștige pariul cu termoficarea odată cu lucrările de racordare a noi cartiere la reteaua generală de agent termic, lucrări care sunt în plină desfășurare în oraș. Se știe că încălzirea centrală este cu atât mai rentabilă cu cât are mai mulți clienți și ar trebui să fie mai rentabilă decât orice altceva în aglomerările demografice.

Primăria din Cernavodă lărgește rapid baza de clienți a orașului, iar pe termen lung va câștiga. Am fost cu primarul Liviu Negoiță pe teren ca să vedem la fața locului și cu ochii noștri cum se lucrează: a fost și bine, a fost și rău.

“Suntem pe strada I.D. Chirescu, unde se racordează străzile laterale. S-au mișcat cam greu acești constructori că tot am să insistat că nu-și fac treaba așa cum ar trebui să și-o facă și îi informez încă o dată că n-o să mai aibă prelungire nici măcar o zi pentru lucrările pe care nu și le-au făcut ci vor fi penalizări” spune edilul din Cernavodă, vizibil nemulțumit.

Șantierul care se desfășoară sub ochii noștri face parte dintr-un proiect mai amplu de termoficare a orașului. Este un proiect care include construirea a patru puncte termice care vor deservi cartierul nou din partea de nord și în care vor fi realizate rețele termice secundare. Aceste rețele secundare însumând 10 km vor primi agent termic de la cele patru puncte termice nou-construite. La ele se vor racorda peste 50 de locuințe. Conductele care se-ngroapă sub pământ sunt de ultima generație – conducte din oțel, pre-izolate termic pentru eficiență termică ridicată. Primarul Negoiță stă pe buza șanțului și se uită la muncitorii care sudează să-mbine capetele tronsoanelor de țeavă. Ar fi-n stare să pună mâna pe aparatul de sudură numai să grăbească lucrările odată.

“L-am chemat pe directorul general de la București (al firmei constructoare – n.n.), a dat curs invitației noastre, nu l-am chemat că să-l felicit ci l-am chemat că să-l cert. I-am spus că trebuie să-nțeleagă că cetățeanul nu are nicio obligație să suporte nepăsarea lor. Ca orice constructor vine și spune că nu știu ce motiv a avut și n-a putut să termine aici, ca trebuie să termine joi…. Ei trebuie să-nțeleagă: nu mă interesează pe mine ce probleme a avut el ! El trebuie să-și termine lucrarea când a promis. Au niște termene specificate în contract și doar în mod justificat și-n caz de forță majoră ele pot fi modificate. Dar ei tot timpul vin cu fel de fel de motivații cum că … V-am mai spus “iarnă ninge și vara șut 4o de grade afară”. Ei, în caietul de sarcini nu sunt stipulate astea !” spune cu năduf Liviu Negoiță.

Orașul Cernavodă are un sistem de încălzire centralizat în acest moment, și beneficiază de o resursă importantă: energia termică produsă de Centrală Nuclearo-Electrică la un preț rezonabil și-n condiții destul de bune. Cantitatea de energie pe care Centrala o produce în acest moment asigura apă caldă și căldura tuturor abonaților care sunt branșați în prezent, dar propunerea Primăriei – care a fost făcută în urmă cu 2-3 ani de zile și reluată anul trecut către Ministerul Dezvoltării Regionale – a fost aceea de a extinde rețeaua de alimentare cu energie termică în tot orașul, astfel încât toți consumatorii industriali sau casnici din Cernavodă să beneficieze de energie termică în sistem centralizat. Dacă în alte localități și-n alte zone din țară tendința este de a se merge pe un sistem individualizat sau pe un cvartal ori pe o scară de bloc, la Cernavodă se pune problema că acest sistem centralizat să se dezvolte și să crească din punct de vedere calitativ și cantitativ.

“De foarte mulți ani n-au fost făcute investiții; de fapt cam în toată Cernavodă infrastructura este foarte, foarte veche. Noi am făcut canalizarea acum un an de zile, acum băgăm termoficarea și am mai avea de schimbat conductele de apă: ele sunt foarte vechi. Acum încercăm să le facem pe toate, dar știți că nu ne lasă tehnologia să facem decât șanț după șanț. Din păcate nu putem face toate șanțurile simultan: și ăla pentru canal, și cel pentru țeava de apă, și cel pentru termoficare” spune cu regret primarul din Cernavodă.

Vorbind despre termoficarea orașului, trebuie spus că-n Cernavodă se desfășoară două investiții în același timp. Una este făcută de primărie prin construcția rețelelor termice pentru localnici. A doua investiție este făcută chiar de către producătorul de agent termic – Centrala Nuclearo-Electrică – care-și dezvoltă centrala termică proprie, ca să poată furniza mai mult abur fierbinte pentru oraș. Abia după finalizarea acestei investiții (începând cu 2019) toți locuitorii din Cernavodă vor avea încălzire centralizată. Asta am înțeles din discuția primarului Negoiță cu o femeie în vârstă iesita la poartă, care l-a întrebat dacă să-și mai cumpere lemne pentru iarna asta sau nu.

“Centrala Nucleară nu are posibilitatea tehnică să dea mai mult agent termic primar, iar cel pe care-l primim acum nu e de ajuns pentru toată lumea. Noi am reușit să punem mâna pe fondurile guvernamentale cu care să facem instalația de termoficare și-apoi om vedea. În momentul în care Centrala Nucleară o să vină cu agentul termic, dumneavoastră deja aveți caloriferul în casă. Ar fi fost nedrept întâi să-i aștept pe ăia și dup-aia să constat că… după ultimele discuții pe care le-am avut la minister, să nu mai putem să accesăm fonduri guvernamentale, pentru că s-ar putea să se sisteze. Au spus că nu vor mai fi bani… Acum, dacă tot am prins banii ăștia, am zis: ce facem cu ei ? Și-am făcut termoficarea !” explică Liviu Negoiță femeii de pe I.D. Chirescu.

Pe mijlocul strazii se trage conducta principală iar apoi muncitorii fac racorduri în fața fiecărei curți, astfel încât oricare cetățean să se poată racorda la magistrală. Cu alte cuvinte, primăria le aduce agentul termic la poartă. Fiecare va decide când și cum se va racorda la sistem dar e de așteptat ca mai toată lumea să facă pasul către calorifer pentru că încălzirea centrală e mai ieftină și mai curată decât “cu lemne”.

“La ficare poartă au pus niște podețe că să poată lumea să aibă acces la stradă; este o chestie civilizată iar lucrarea este intră-devăr de calitate, însă ei sunt foarte înceți. Nu este ritmul pe care mi-l doresc eu; acesta este și motivul pentru care de foarte multe ori îi chem la primărie și le spun că nu e-n regulă. Nu am nimic cu calitatea lucrării ci cu ritmul ei, pentru că, totuși, va dați seama că există un disconfort pentru acești cetățeni. Nu poți să stai câteva luni de zile în condițiile acestea. Nu este corect, nu este normal. Dar, sper să-nțeleagă….” spune primarul Negoiță.

Vestea că e primarul pe stradă s-a întins rapid, iar oamenii se-apropie ca să discute. O doamna cu un copil mic întreabă când asfaltează strada.

“Avem canalizarea făcută, o s-avem termoficarea făcută… Știți ce nu e schimbată aici ? Conducta de apă ! Conducta de apă o aveți de 50 de ani. Știți care este norocul nostru ? Că nu s-a spart nicio conducta de apă, și-atunci putem să venim c-un strat de asfalt de uzură. Iar dacă peste un an, doi, trei, patru, avem posibilitatea să schimbăm și conducta asta înseamnă alte șanțuri. Dar asta nu-nseamnă că vom stă încă patru ani așa, cu strada peticită. Nu ! După ce terminăm termoficarea punem și un strat de asfalt de-ntretinere. N-o să lăsăm strada așa!” o asigură primarul.

Mult a fost, puțin a rămas. Termoficarea se apropie de final: ar mai fi mai puțin de 20 % din întregul proiect. S-a săpat sub adâncimea de-ngheţ care este la 80 cm sub pământ, s-au compactat solurile cu utilaje mecanizate astfel încât să se elimine pericolul de prăbușiri de maluri și eventuale accidente, s-au ocolit vechile cămine peste care au nimerit constructorii, la adâncimi uitate de vreme… În cele din urmă lucrurile au ajuns aproape de liman. Adio sobe și adio lemne! Confortul termic al mileniului trei intră în toată casele din Cernavodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*