Terapii noi la Spitalul de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” din Constanța pentru pacienții care suferă de boala Parkinson

Spitalul de Urgență Constanța. FOTO cugetl iber
Spitalul de Urgență Constanța. FOTO cuget liber

Pacienții constănțeni diagnosticați cu Parkinson au acum șansa la o viață normală.

Constanța este unul dintre puținele centre din România unde a fost implementată una dintre cele mai noi metode de tratament în urma căreia simptomatologia bolii se ameliorează considerabil după primele 24 de ore de tratament.

Noua procedură presupune renunțarea la medicația orală și administrarea acesteia, sub formă de gel, printr-un tub (PEG), direct in duoden. Inițial, pacientul este evaluat clinic iar dacă toate constantele sunt bune, se inițiază intervenția. Pentru a stabili dacă pacientul răspunde favorabil la această metodă de tratament şi pentru stabilirea dozei înainte de a începe tratamentul cu un tub permanent, se recomandă un tub nazoduodenal temporar. Montarea si supravegherea tubului permanent presupune existenta unei echipe formate de medici neurologi si gastroenterologi.

Procedura este minim invazivă, iar perioada de spitalizare nu depășește o săptămână. De noua metodă de tratament pot beneficia gratuit pacienții diagnosticați cu Parkinson care sunt asigurați, indiferent de vârstă .

Terapia inovatoare este utilizată în doar 6 centre din țară, printre care și Constanța.

Coordonatorul programului pe regiunea Dobrogea, pentru județele Constanța și Tulcea este medicul neurolog Docu Axelerad Any, iar echipa care se ocupă de pacienții internați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța este formată din Conf. Dr. Docu Axelerad Any – medic primar, Neurologie, Conf. Univ Dr. Dumitru Eugen – medic primar, secția Gastroenterologie și Ș.L Dr. Luana Alexandrescu, medic primar Gastroenterologie.

Boala Parkinson afecteaza aproximativ 1,4 % din populatia cu vârsta peste 55 ani. În România au fost diagnosticați aproximativ 72 000 de pacienți.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*