FOTO VIDEO Târg de Toamnă făcut de preșcolarii din Valu lui Traian. Banii – transformați în ghetuțe pentru copiii nevoiași din județul Constanța

Produse de la Târgul de Toamnă din Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu
Produse de la Târgul de Toamnă din Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu

Zeci de copii din Valul lui Traian au vândut prăjituri și produse de casă ca să ajute copiii din satele sărace ale județului Constanța. Micuții au scos la vânzare în Căminul cultural din localitate zeci de tăvi pline cu prăjituri, spre bucuria pofticiosilor. Făcute exclusiv de copii și de părinți acasă, prăjiturile și plăcintele au fost de toate felurile, cu creme colorate, cu dulceață ori cu ciocolată. Inițiativa aparține Isabelei Iorga, vicepreședintele Asociației Împreună pentru Viitor din Constanța, care a pus în mișcare evenimnentul cooptând mai multe grădinițe și o societate comercială, în actul de “caritate dulce” și a beneficiat de ajutorul directoarei de la Grădinița nr. 2, Petronela Panait.

“Campania pe care o derulăm între 11 noiembrie și 6 decembrie se numește “Ghetuțele Magice 2″ și ne propunem să încălțăm 50 de copii din mediul rural, fără posibilități materiale, cu cizmulițe pentru iarnă, astfel încât să nu abandoneze școala, și-n timpul sezonului geros să aibă încălțări călduroase ca să meargă la cursuri. În sprijinul nostru au venit șapte grădinițe și o firmă care ne vor ajuta să strângem fondurile necesare pentr a-i încalța pe copii și-ale dărui în cizmulițe și câteva dulciuri de Moș Nicolae” ne-a declarat Isabela Iorga Ștefan, coordonatoarea evenimentului de caritate.

Prăjiturile și conservele de toamnă au fost făcute doar cu ingrediente sănătoase, naturale, și toate au fost scoase la vânzare (părintii au fost principalii cumpărători). Nu au lipsit nici clienții. Unii doar au donat bani, fără să ia în schimb prăjituri. Am stat de vorba cu Petronela Panait, director la una dintre grădinițele din Valul lui Traian, participante la Târgul de Toamnă al copiiilor.

“Grădinițele 1 și 2 s-au gândit ca, pentru prima dată într-un parteneriat educațional, să organizeze acest Târg de Toamnă, ținând cont de faptul că este perioada recoltei. Am hotărât ca părinții împreună cu copiii și cu doamnele educatoare să facă un lucru frumos și util pentru toți copiii în prag de sărbători; de aceea ne-am gândit să-l facem cu vânzare, cu produse de la fiecare de acasă, înfrumusețate de copii, de doamne, aranjate, etichetate, pictate unele dintre ele” ne-a spus Petronela Panait.

Părintii au cumpărat toate “creatiile” iar piticii le-au mâncat cu poftă. “Gogoșile mi-au plăcut cel mai mult” spune Mădălina, o fetiță îmbrăcată în costum popular care a și cântat pe scena sălii de spectacol. “Cântecul meu se numește “Sunt o față frumușică”. Lângă ea o altă fetiță spune cu gură plină “mi-au plăcut prăjiturile”.

Nu doar copiii s-au bucurat de produsele Târgului de Toamnă pregătite acasă la localnicii din Vălul lui Traian.

“M-au tentat turtele pentru că sunt o amintire dragă de la bunicii care le făceau pe plită. Turtele care au fost calde, au fost extraordinare. Restul – toate sunt foare bune și-ți vine să le mănânci pe toate că sunt tot felul de dulcețuri, tot felul de gemuri și-am văzut lucruri deosebite, de exemplu dulceața de ardei iute, care este de fapt un sos pentru diferite fripturi. Toate sunt bune, pregătite cu mare drag și prețul este rezonabil, de la 5 lei în sus, ținând cont că toate au consumat timp, bani, energie, și atunci am zis că 5 lei este un preț rezonabil de pornire” a declarat pentru Constanța NEWS, Petronela Panait, director la Grădiniță nr 2 din Valu lui Traian.

Cadrele didactice implicate în proiect spun că nimic nu este mai important pentru sănătatea unui popor decât spiritul de comunitate și întrajutorare a celor aflați în dificultate și nevoie. Iar aceste valori morale trebuie deprinse de copii și cum altfel, la aceste vârste fragede, decât sub forma târgurilor de caritate.

“Ne bucurăm foarte mult că cele două grădinițe au acceptat să intre în această campanie și să ne sprijine. Le mulțumim mult și pe 6 decembrie îi invităm pe părinți și pe copii să vadă rezultatul muncii lor când îi vom aduce pe cei 50 de copii și-i vom încălța efectiv cu cizmulițele” ne explică Isabela Iorga Ștefan, coordonatoarea evenimentului.

Mesele au fost supraîncărcate cu dulciuri, fructe și conserve la borcan. Am vrut să știm ce se va întâmplă cu cele care rămân nevândute. Ne-a lămurit Marian Șerban, care este director executiv la fundația Project România Resque:

“Grădinița a hotărât să doneze produsele care rămân nevândute, fundației Project România Resque, fundație acreditată de către Protecția Copilului Constanța. Avem în grijă câteva case de copii: una de fețe, aici în Vălul lui Traian, o casă de băieți în Mihail Kogălniceanu, un after school la Murfatlar și un centru de zi în Constanța. Copiii vor beneficia de aceste produse alimentare și borcane pe care le-au strâns la grădiniță. Ei se bucură că sunt făcute de casă și de mână, pentru că, în institutiile unde sunt ei nu se gătește ca-ntr-o familie, și se vor bucura”

Și mai e ceva : Târgul de Toamnă de la Vălul lui Traian este foarte important pentru încă un aspect, atins în subsidiar – educația pentru alimentația echilibrată asigurată copiilor, dar și deprinderea de obiceiuri alimentare corecte. Pentru că, pe langă ceea ce facem din punct de vedere școlar despre nutriție, copiii trebuie invătati și cum să se hrănească sănătos. Micuții au văzut că toate ingredientele din dulciurile vândute la târg sunt cât se poate de sănătoase. Mai mult decât atât, conțin fructe care se cultivă aici, la noi în tară, tocmai pentru că elevii să fie obișnuiți să consume alimente produse la noi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*