Spitalul Județean Constanța a dezafectat sursa veche de cobalt folosită în tratarea pacienților de cancer

Aparatul de radiocobaltoterapie a fost scos din uz de mult timp. FOTO Cătălin Schipor

Lucrările pentru realizarea noii secții de radioterapie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța continuă.

Începând cu data de 19 martie, sursa veche de cobalt folosită la aparatul de cobaltoterapie a fost dezafectată și transportată în condiții de maximă siguranță, la Institutul Nuclear Pitești. De întregul proces s-a ocupat o echipă de specialiști din cadrul Institutului.

Demontarea sursei a durat mai multe ore iar pentru scoaterea acesteia din buncărul Spitalului a fost nevoie de o macara. Termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat la începutul lunii aprilie 2016 și tot atunci a fost suspendată activitatea de radioterapie.

Conform proiectului, urmează igienizarea și pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului linear de particule. Contractul pentru achiziționarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat în luna noiembrie, 2017. Echipamentele urmează să fie furnizate de către compania Elekta Limited UK.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*