Situația de criză din Mangalia a fost rezolvată. Polaris a reluat ridicarea gunoiului sistată inițial din cauza datoriilor neplătite

Angajați Polaris la Mangalia
Angajați Polaris la Mangalia

Polaris M Holding – Mangalia a reluat, începând din data de 16 martie, prestarea serviciului de colectare şi transport a deşeurilor la toate asociaţiile care au înregistrat debite restante în perioada 2009-2017. Această decizie s-a luat în urma întalnirii care a avut loc la Club Nautic Mangalia, astăzi, 16.03.2017, şi la care au luat parte Primăria Municipiului Mangalia, compania Polaris M Holding şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.

În urma acestei întalniri, compania Polaris M Holding şi-a manifestat disponibilitatea de a soluţiona problema sistării parţiale a serviciului de salubrizare. Astfel, Polaris M Holding a adus la cunoştinţă reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari planul de eşalonarea a datoriilor prin care aceştia au posibilitatea de a încheia un angajament de plată în funcţie de suma datorată. Dacă suma restanta nu depăşeşte 10.000 ron, asociaţia are la dispoziţie 60 de zile să-şi achite datoria, iar dacă suma restantă depăşeşte 10.000 ron, aceasta poate fi achitată în 90 de zile.

Deoarece o mare parte din reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au dat curs medierii iniţiată de Polaris M Holding încă de ieri, 15.03.2017, şi au semnat angajamentul de plată, iar unele asociaţii au reuşit chiar să achite integral suma restantă, Polaris M Holding a reluat imediat serviciul de salubrizare la o perioadă de câteva ore de la semnarea angajamentului/ achitarea restanţei.
Pentru a evita ca astfel de situaţii să se repete în viitor, reprezentanţii asociaţiilor au fost informaţi despre obligativitatea de a achita facturile în 45 de zile de la facturarea serviciului de salubrizare, așa cum prevede legea.

Polaris M Holding mulţumeşte cetăţenilor pentru înţelegerea de care au dat dovadă în această perioadă şi îi asigură că răspunderea pentru situaţia creată nu aparţine companiei Polaris M Holding.


Primăria Mangalia a transmis un comunicat în acest sens.

Primarul Municipiului Mangalia, Radu Cristian, a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanţii societăţii de salubrizare din oraş şi cei ai Asociaţiilor de proprietari pentru a găsi împreună soluţii de deblocare a colectării deşeurilor de la asociaţiile cu datorii.

În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari, edilul oraşului i-a îndemnat pe aceştia să ia toate măsurile legale pentru recuperarea datoriilor de la rău-platnici şi achitarea facturilor restante către furnizorul de servicii de salubrizare. “În semn de respect pentru cetăţenii oneşti trebuie să luăm măsurile care se impun pentru salvarea acestei situaţii. În maximum două săptămâni, începând de astăzi, în calitate de preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari, trebuie să-i acţionaţi în instanţă pe cei care au acumulat datorii foarte mari la plata utilităţilor, respectiv către firma de salubrizare, iar operatorul de servicii de salubrizare va ridica gunoiul de la respectivele asociaţii.

Totodată, reprezentanţii asociaţiilor vor face dovada că au luat aceste măsuri în conformitate cu legea pentru a nu suferi şi ceilalţi locatari buni-platnici. În caz contrar, vom face controale riguroase la sediile asociaţiilor pentru a evalua exact situaţia plăţilor către furnizorii de servicii”, a declarat primarul Radu Cristian.

În cadru discuţiilor, reprezentantul societăţii de salubrizare, Eduard Martin a relatat faptul că această situaţie trenează de mai bine de şapte ani la unele asociaţii şi s-au acumulat datorii şi de peste 50 de mii de lei.

“Am fost înţelegători, am ridicat măsura sistării gunoiului, însă trebuie să ştiţi exact cum stau lucrurile. Colectarea şi implicit depozitarea reziduurilor menajere la groapa de gunoi implică sume mari de bani. Pentru fiecare tonă de gunoi depozitată la groapa de gunoi de la Costineşti societatea noastră plăteşte TVA. Dacă nu avem bani suficienţi nu putem, la rândul nostru, să plătim facturile, impozitele către stat, etc. şi nu doresc să sistăm ridicarea gunoiului din Mangalia, aşa cum prevede legea, în termen de 45 de zile”, a explicat Eduard Martin.

La rândul lor, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au spus că în unele cazuri, datoriile au fost preluate, iar în alte cazuri locatarii nu plătesc utilităţiile, iar acestea se măresc de la lună la lună. Referitor la taxa de mediu, administratorul societăţii de salubrizare, Eduard Martin, a mai precizat că valoarea acesteia de 80lei/tonă are regimul unei accize şi trebuie colectată de la populaţie pentru a fi depusă către fondul de mediu.

“Din păcate, noi avem ingratul rol să o colectăm. Societatea noastră s-a opus acestei Ordonanţe de Guvern, însă măsura trebuie aplicată. Deocamdată, la Mangalia nu s-a aplicat, dar va trebui să o aplicăm în cel mai scurt timp. În prezent, societatea de salubrizare Polaris M Holding a dezamorsat situaţia şi a început, din nou, să ridice gunoiul. Cele mai multe dintre asociaţiile debitoare au achitat restanţele, iar pentru restul s-au semnat înţelegeri de eşalonare la plată pe 60 sau 90 de zile.

Potrivit reprezentanţilor Polaris, în prezent, la nivelul municipiului Mangalia, sunt 55 de Asociaţii de proprietari cu datorii de 356.707,19 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*