Sfânta minciună a Patriarhului

Editorial Constanța News
Editorial Constanța News

“Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite.” Așa sună în urechile unora marea iertare cerută de Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Însă, dacă privim mai cu atenție, nu este vorba de nicio iertare pentru că el sau BOR ar fi greșit cu ceva în fața tinerilor sau a credincioșilor, este vorba de regrete că mesajul lui nu a fost suficient de clar ca noi, mai puțini dotați intelectual să-l înțelegem, sau că alții, dușmanii Bisericii, i-au răstalmăcit spusele.

Da, așa sună mesajul șefului Bisericii majoritare către tineri. În timp ce aceștia strigă în fiecare seară că Biserica nu este alături de popor, el iese cu un mesaj total mincinos față de mesajul de marți spus jurnaliștilor pe un ton nervos, iritat. Nu, tinerii nu contează pentru dumneavoastră, dar v-ați speriat că ei strigă pe străzi lozinci împotriva indiferenței cu care vă raportați la oameni și de aceea ați ieșit astăzi cu un mesaj prelucrat în studiourile Trinitas! Nu, nu vă pasă ce s-a întâmplat la clubul Colectiv, acolo unde, probabil, e satana omagiat de tineri rătăciți, dar nu vă doriți ca zecile de mii de oameni de pe străzi, care au curajul să vă judece public, să trezească o dezbatere pe bune asupra relației dintre stat și Biserică, dintre Biserică și oameni! Nu, Biserica nu-i iubește pe tinerii care nu vin la Biserică pentru că dumneavoastră ne-ați spus asta marți! Vă contraziceți în numai două zile? Vă răstalmăcim noi cuvintele atât de clare și de părintești? Nu cred.

Preafericitul Daniel a comis o gafă imensă de comunicare când a spus ce gândea de fapt în legătură cu toate evenimentele din ultimele zile (declarația de marți). Ne-a arătat un Patriarh detașat de popor, care n-are nevoie de tineri recalcitranți, inteligenți, nu supuși, care n-are nevoie de păreri, care n-are timp să asculte pe nimeni, care se rățoiește la jurnaliști făcându-i indirect proști că nu cunosc cele ale Bisericii etc. Ori, această gafă uriașă care a atras un val de critici și chiar cereri de retragere a acestuia din scaun, trebuia reparată rapid. Și, din nou, Patriarhul a încercat să îndrepte o eroare printr-o altă eroare. A ieșit, vezi Doamne, să-și ceară iertare părintească pentru neclaritatea transmiterii mesajului, nu pentru o greșeală pe care el ar fi comis-o.

Ca să fim puțin mai preciși decât Preafericirea sa, vă redăm mai jos cele două declarații, cea de marți și cea de astăzi. Decideți singuri cât adevăr e în spusele lui.

Marți

“ Noi ne facem datoria dupa traditia si randuiala noastra. Nu invata biserica sa rupa linistea celor care trebuiau sa se reculeaga. Astazi au fost preoti acolo si au facut slujba.
Nu vrem sa se considere ca facem spectacol. Nu vrem sa ne laudam dar la fiecare am dat o anumita suma..
Sa vina lumea la biserica, nu la club. Acolo au murit, dar noi ne rugam in biserica

Joi

Cuvânt părintesc şi prietenesc pentru tineri

Dragi tineri,

În aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovați la Clubul Colectiv din Bucureşti, pentru familiile îndoliate care îşi plâng pe cei dragi ai lor, şi pentru cei răniți care se află în spitale, dar şi în vreme de mare frământare socială, vă adresăm cuvânt părintesc de mângâiere şi de prețuire, de pace şi binecuvântare.

Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite.

Înțelegem că tinerii de azi doresc nu numai socializare şi comuniune între ei, ci şi să fie ascultați şi încurajați în aspirațiile lor.

Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii, pe cei care vin la biserică şi pe cei care nu vin la biserică, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie şi pentru societate.

Până acum, Biserica, împreună cu tinerii din parohii, a organizat multe programe spirituale, culturale şi social-filantropice. Acum însă dorim să exprimăm mai multă afecțiune şi înţelegere pentru toţi tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea şi aspiraţiile lor.

Biserica este acum alături de tineri înțelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală a societății româneşti şi se roagă pentru prezentul şi viitorul poporului român, spre a trăi în pace şi unitate.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*