FOTO VIDEO Activitatea Spitalului din Medgidia, blocată de patru consilieri locali. Primarul Valentin Vrabie: “Consilierii și-au arătat dezinteresul total față de tot ceea ce înseamnă binele și prosperitatea cetățenilor”

Consilierul Marian Butnaru. FOTO CTnews.ro

Ședința de Consiliu Local Medgidia în care era dezbătută rectificarea bugetară nu a ajuns la o concluzie din cauza faptului că trei consilieri locali au blocat procesul. Se poate spune că Primăria stă cu banii în conturi și nu-i poate da localnicilor din cauza acestei blocade.

A fost război deschis în ultima ședință de Consiliul Local iar strategia pusă în operă de consilieri a câștigat deocamdată prima bătălie. Din fericire războiul nu este încă pierdut. Aleșii au lipsit pe capete din sală, astfel încât dezbaterile n-au putut fi validate oficial din lipsă de cvorum, iar ședința a murit sugrumată în fașă. Motivul? Primarul Valentin Vrabie spune că a făcut rost de aproape 10 milioane de lei de la Guvern pentru nevoile Medgidiei, iar vechii abonați la banii orașului nu primesc nimic. Primarul le-a închis robinetul banilor publici; drept pedeapsa, consilierii au hotărât să oprească fluxul financiar către oraș.

Medgidia se confruntă de ani buni cu datorii istorice lăsate în urmă de fostele administrații care au condus ani buni orașul. Datoriile nu pot fi ignorate, trebuie plătite cu precădere și prinse de fiecare dată în planul de cheltuieli al urbei. Bugetul municipiului Medgidia e cocoșat de cât are de dat din urmă, iar Vrabie s-a văzut nevoit în tot acest timp să se descurce cu povara fiscală pe care a găsit-o când a venit la primărie.

Soluția primarului a fost – ușor de ghicit – să facă rost de bani din alte părți, că să ușureze în acest fel fiscalitatea de pe umerii localnicilor iar banii europeni și fondurile guvernamentale (ambele nerambursabile) au fost cheia dezvoltării. Lucrurile au mers foarte bine, iar până acum  primarul Vrabie a reușit să convingă Uniunea Eurpeana ca să dea Medgidiei zeci de milioane de euro. Proiectele au curs, orașul se dezvoltă, Bugetul Municipiului răsuflă ușurat și poate achita datoriile vechi. E un dans echilibrat pe o sârmă foarte subțire, un joc al cifrelor pe care echipa de la Primărie îl ține în frâu lună de lună ca să nu existe derapaje financiare, din nou.

“La începutul anului, noi am construit bugetul pe ce estimam noi în 2018. Între timp au venit două hotărâri judecătorești care ne-au obligat să plătim 30 de miliarde de lei vechi, reprezentând datorii din perioada 2005-2015 și, conform legii Hotărârile Judecătorești sunt prioritare și obligatoriu de aplicat. Am fost nevoiți să luăm bani de undeva: am luat de la copiii de 18 ani, de la tinerii căsătoriți, de la nunta de argint, de la nunta de aur, de la transportul elevilor, de la sport… tocmai pentru a plăti acele datorii lăsate de mulți dintre actualii consilieri locali” spune cu amărăciune, primarul Vrabie.

“Tinerii căsătoriți”, “Nunta de Argint”, “Nunta de Aur” și “transportul elevilor” sunt denumirile prescurtate ale programelor sociale pe care Primăria Medgidia le derulează în beneficiul orașului. Administrația îi ajută și pe tinerii care încep o viață împreună – și le dă la cununia civilă o sumă de bani – dar și pe seniorii ale căror căsnicii au trecut testul timpului (25 și 50 de ani). La fel, edilul orașului alocă bani și pentru transportul elevilor dar susține și sportul care duce numele Medgidiei în competițiile naționale.

Datoria de trei milioane de lei aterizata direct în Buget prin hotărârea judecătorească a fost plătită fără drept de apel, iar gaura creată în locurile de unde s-au luat banii trebuia astupată. Din fericire, echipa de la Primărie a convins Guvernul să aloce Medgidiei 9 milioane de lei – bani meritați de oraș pentru dezvoltare și proiecte sustenabile.

“Prin demersurile făcute la Guvern și prin muncă asiduă am primit 9,7 milioane lei. Ședința de consiliu pentru rectificarea bugetarăera de fapt introducerea în Bugetul Local a acestei sume de 9,7 milioane de lei noi pe care am obținut-o prin demersuri grele și complicate, de la Guvern. Este vorba de suma de echilibrare a bugetului – pe care Marian Butnaru vrea s-o-mpartă în cotinuare așa cum a-mpărțit el orașul de fiecare dată” spune cu năduf primarul Valentin Vrabie.

Ședință cu scântei

Pe ordinea de zi erau trei puncte de discutat. Ultimul era rectificarea bugetară prin “introducerea” în circuitele financiare a celor zece milioane de lei obținute de primărie de la guvern. Înainte de începerea oricărei ședințe de consiliul local, se votează componența listei de subiecte de urmează a fi dezbătute. Mulți consilieri au lipsit cu bună știință, afectând periculos cvorumul de ședință: legea spune că trebuie să fie un număr mninim de aleși în sala, ca să înceapă dezbaterile. Chiar și așa, Consiliul Local ar fi putut să înceapă discuțiile, însă lovitura de grație a dat-o Marian Butnaru prin “abținere”. Secretarul de Ședință s-a văzut nevoit să constate că nu sunt întrunite numărul de voturi “PENTRU” așa că lucrările nu pot începe. Primarul Vrabie a părăsit furios sala: banii pe care i-a obținut de la Guvern rămân doar pe hârtie; oamenii îi vor aștepta, fiind la mila consilierilor. L-am întrebat pe primarul Medgidiei unde s-ar fi dus cele zece milioane de lei și ce nevoi locale ar fi finanțat.

Primarul Valentin Vrabie a explicat cum ar fi fost împărțite aceste sume:

1. ALOCAREA CĂTRE SPITALUL MUNICIPAL MEDGIDIA a unei sume de peste 3 MILIOANE LEI, bani necesari pentru:
– dotarea cu aparatură de specialitate a cabinetului medical de cardiologie, înființat acum, pentru prima dată în istoria acestei unități sanitare;
– dotarea cu aparatură de specialitate a Compartimentului Primiri Urgențe;
– achiziționarea de medicamente necesare pacienților astfel încât aceștia să nu mai plătească nimic atunci când ajung la spital.
– acordarea de tichete de vacanță celor peste 400 de angajați ai Spitalului Municipal Medgidia.

2.SUMELE ALOCATE CA SPRIJIN, diferitelor categorii sociale:
– elevii din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia, care au obținut nota 10 la examenul de capacitate – suma de 2.250 de lei;
– elevii din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia, care au obținut nota 10 la examenul de bacalaureat – suma de 4.500 de lei;
– adolescenții care au împlinit vârsta de 18 ani – suma de 500 de lei;
– persoanele aflate la prima căsătorie – suma de 1500 de lei;
– cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie – suma de 1000 de lei;
– cuplurile care împlinesc 25 de ani de căsătorie – suma de 500 de lei;
– seniorii ajunși la venerabila vârstă de 100 de ani, sau chiar cei care o depășesc – suma de 1000 de lei;

3. ALOCAREA CĂTRE CLUBUL SPORTIV MEDGIDIA a sumei de peste 2 MILIOANE LEI, bani necesari continuării activității sportive în următoarea etapă competițională.

“Șantaj” pe bani publici?

“Marian Butnaru a condiționat votul său de obligarea sportivilor de-a merge să servească masă la “Tanța și Costel” unde el e proprietar. Eu acest lucru n-o să-l fac niciodată, nu doar cu Marian Butnaru ci cu oricine! Nu negociez lucruri de genul asta; acolo e o suma fixă de 25 de lei de sportiv, iar sportivul își alege unde să mănânce, ce să mănânce și când să mănânce”, susține primarul Valentin Vrabie.

Edilul a explicat că Stelian Caprinciu, Petre Epure, Marian Butnaru și Ion Narcis Ion și-au dezinteresul total față de tot ceea ce înseamnă binele și prosperitatea cetățenilor din municipiului

“Pentru că indivizii anterior menționați, care au devenit consilieri locali cu ajutorul voturilor dumneavoastră, au considerat că cetățenii Medgidiei NU MERITĂ toate aceste facilități, nu au votat acest proiect de hotărăre, deci aceste sume nu vor putea fi utilizate momentan.

Se pare că acești consilieri locali, acești Gică Contra ai administrației publice locale din Medgidia nu au înțeles nici până acum că rolul lor este acela de a veni concret în sprijinul cetățenilor pe care îi reprezintă. Blochează dreptul fiecărui cetățean la servicii medicale de calitate, anumite beneficii acordate de administrația publică locală, continuarea activității sportive în municipiul Medgidia”, a încheiat Valentin Vrabie.

Au fost și “victime colaterale”: pe ordinea de zi era și o împuternicire pe care primarul o cerea orașului ca să demareze construcția unei noi case de cultură. Ar fi înlocuit vechea construcție, s-ar fi numit Centrul Multicultural Medgidia și ar fi atras 5 milioane de euro, bani nerambursabili de la Bruxelles.

“Și acest proiect este “picat”. Și nu cred că mai e timp până la 1 octombrie la ora 16.00 când se închide sesiunea să-i prelungim viața. E a două oară când consilierii blochează acest proiect: l-au blocat luna trecută prin neparticipare, l-au blocat și acum prin neparticipare.” a mai spus Valentin Vrabie, primarul orașului Medgidia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*