FOTO VIDEO Consilierii din Medgidia și-au făcut datoria într-un final. Proiectele culturale finanțate prin fonduri Europene au fost aprobate de aleșii locali

Ședință de Consiliu Local Medgidia. FOTO CTnews.ro
Ședință de Consiliu Local Medgidia. FOTO CTnews.ro

Festivalul DAPYX Medgidia a câștigat finanțare europeană pentru două ediții în viitor. Consilierii Locali au votat – în sfârșit – pentru proiectul primarului Valentin Vrabie, iar acum o parte importantă din viață culturală a orașului va fi finanțată cu bani europeni, nerambursabili. Primarul s-a luptat în Consiliul Local în două rânduri ca să îi convingă pe consilieri că proiectul este benefic pentru oraș, iar banii europeni câștigați în felul acesta nu vor trebui returnați și, în cele din urmă, a reușit.

“N-am reușit eu, nu e o reușită a mea; este o șansă și un noroc al medgidienilor și cred că a fost un pic și presiunea unor participanți la ședința de consiliu – erau acolo oameni ce se ocupă de zona picturii, de Tabăra de Pictură, sunt oameni care trăiesc din acest lucru și de ani de zile desfășoară această activitate (pictura), iar eu i-am anunțat în prealabil că pentru 2019-2020 toate sumele pe care le avea bugetul local se vor orienta către cofinanțarea multor proiecte pe care le-am semnat, le-am aprobat și la ora aceasta intrăm în implementare.

Având această șansă – obținerea fondurilor de la UE – ar fi fost păcat să nu-i luăm. Cu 2% luăm toată cofinanțarea aceasta”, a explicat pentru Constanța NEWS primarul Valentin Vrabie.

Banii europeni pe care i-a câștigat primarul Vrabie vin în contextul realizării unui proiect cultural mai larg, nu doar a festivalului de jocuri și recostituiri istorice DAPYX. Proiectul se numește „Culture Eternity”, este finanţat prin intermediul unei cooperări între România și Bulgaria, iar municipalitatea din Medgidia îl desfășoară în parteneriat cu Primăria din orașul bulgar Elena.

“La un moment dat, partenerul nostru din Bulgaria, din orașul Elena, a spus că dacă acest proiect va pica din cauza răutății noastre, negăsindu-se alte argumente, se va întoarce împotriva Unității Administrativ Teritoriale (UAT) Medgidia pentru recuperarea sumei pe care o va pierde: adică încă a unui milion de euro.

Nu că nu mai luăm noi 500 de mii de euro, dar am mai fi plătit și ce-a pierdut partenerul nostru – 1 milion de euro – și mai mult decât atât, ne pierdeam buna imagine a orașului nostru”, a declarat edilul din Medgidia pentru Constanța NEWS.

Proiectul european România – Bulgaria Cross Border Cooperation are ca obiectiv principal conservarea patrimoniului cultural și îmbunătățirea utilizării resurselor culturale între cele două țări partenere.

Activitățile care vor fi finanțate cu bani europeni nu se rezumă doar la Festivalul DAPYX, criticat de unii consilieri locali. Pe nota de plată mai există și două tabere de pictură (în primii doi ani de implementare), plus organizarea a 12 ateliere de artă cu diverse tematici (pictură pe apă, decupaj și pictură pe lemn, pe ceramică și carton).

Valoarea proiectului ,,Culture Eternity”, stabilită prin bugetul de finanțare este de 2.066.301 lei cu T.V.A. Iar bulgarii au și ei “lista de cumpărături” gata făcută – depindea doar de românii de la Medgidia ca să aprobe proiectul european și apoi împreună, cei doi “vecini”, să-și primească banii de la Bruxelles. Dacă ai noștri se retrăgeau din proiect la jumătatea drumului și bulgarii pierdeau banii. Iar temerile primarului Valentin Vrabie erau îndreptăţite.

“Există o “listă neagră” a accesării fondurilor europene, iar partenerul nostru a spus că ar fi solicitat să fim trecuți pe acea lista neagră. Deci, dacă nu trecea acest proiect, toată celelalte proiecte (cu spitalul, cu anvelopare blocuri, cu liceul, cu trama stradală, etc) ar fi picat. N-am mai fi fost serioși.

Vedeți, din cauza unor consilieri, Medgidia a devenit un oraș “respingător”, un oraș pe care investitorii l-au ocolit zeci de ani de zile. Te înțelegi asupra unui lucru, iar ei în consiliul local – dacă nu le iese și lor ceva – blochează, votează împotrivă sau nu participă la ședințe.

Trebuie să redăm Medgidiei imaginea de oameni serioși – dacă am spus un lucru, dacă ne-am luat un anagajament, atunci să-l ducem până la capăt” spune edilul Medgidiei.

Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice DAPYX pentru care se luptă Valentin Vrabie este printre cele mai mari festivaluri de acest gen din România și singurul de acest tip din Estul Europei. Două ediții la rând a fost organizat atât de bine încât a primit recunoașterea valorii sale educaționale și culturale chiar de la organismele europene, care au decis finanțarea următoarelor două ediții ale sale în cadrul proiectului „Culture Eternity”. Aprecierea de care s-a bucurat proiectul i-a adus un punctaj european excelent, fiind cotat al 6-lea din 57 de proiecte depuse în vederea finanțării. În tandem cu orașul bulgar Elena, Medgidia a devenit eligibilă pentru banii europeni nerambursabili.

“La ora această suntem lideri la nivel național pe perioada 2016 – 2018 ca număr de proiecte semnate și finanțate. Asta pentru noi spune foarte multe: e o instituție care muncește și sunt oameni deosebiți în Primăria Medgidia cărora acum li s-a dat șansa ca să dovedească de ce sunt în stare. Au susținerea mea și vedeți că împreună putem să facem lucruri bune fără să mai deschidem credite la bănci pe o sută de ani, ci să luăm acești bani nerambursabili care se obțin extrem de greu. Și când ajungi în Consiliul Local te banalizează un consilier pe care nu-l doare dacă va câștiga, sau nu, ceva, orașul….(…)

Voi lupta să le spun acestor aleși locali că ei nu se reprezintă pe ei și pe partidele politice din care fac parte ci reprezintă cetățenii Municipiului Medgidia. Culmea, sunt în Consiliul Local oameni de zeci de ani consilieri, iar la ora aceasta ce credeți că culegem? Datorii și o imagine proastă – deci nicio șansă pentru oraș. Eu le-am schimbat de doi ani și ușor-ușor Medgidia a tras proiecte foarte multe, spune cu amărăciune primarul Vrabie.

Trăsăturile unice ale Festivalului DAPYX au fost asigurate prin diversitatea epocilor istorice reconstituite de asociațiile de profil participante, prin demonstrațiile de luptă susținute în fața publicului entuziast, prin ateliere tematice de ceramică, pielărie, fierărie, țesătorie, gastronomie, și nu în ultimul rând, prin muzica și dansul specifice unor epoci apuse, readuse în actualitate de artiști specializați.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*