Se lasă sec de carne și se pomenesc moșii de iarnă pentru creștinii ortodocși

pe 11 februarie Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care deschide Săptămâna albă

Anul acesta, pe 11 februarie Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care deschide Săptămâna albă (a brânzei). Cu acest prilej, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.00, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți creștinii lasă sec de carne, începând pregătirea pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced Învierea Domnului.

Duminica aceasta este supranumită „a Înfricoșătoarei Judecăți” întrucât la Sfânta Liturghie se citește Evanghelia care face referire la acest moment universal al umanității: Judecata divină, la a Doua Venire a lui Hristos, la sfârșitul veacurilor acestei lumi. Mănăstirile din nordul Moldovei au intrat în patrimoniul universal și prin picturile exterioare, care cuprind și scena Înfricoșătoarei Judecăți (foto anexă).

Expresia „lăsatul secului” provine din limba latină (saeculum) şi înseamnă „a lăsa cele lumeşti”, în sensul de a ne opri de la păcate sau fapte rele, deoarece prin Lăsatul secului credincioșii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paşti. În Săptămâna Albă creștinii renunță la preparatele făcute din orice fel de carne, având dezlegare la produse lactate, ouă şi pește.

În ajunul Lăsatului sec de carne, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obște a morților – Moșii de iarnă. Moșii și strămoșii sunt înaintașii noștri adormiți întru nădejdea Învierii.

Activități dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire

Luni, 12 februarie, o dată cu începutul semestrului al II-lea al învățământului preuniversitar, demarează a doua parte a proiectului școlar-educațional „România în sărbătoare”. Activitățile, desfășurate sub titlul „România – 100 de ani”, sunt dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și vor cuprinde:

1. Dezbateri în școli cu participarea unor invitați speciali.

2. Concursuri:

– Concurs de fotografie „România mea frumoasă”;

– Concurs de desene „Primul Război Mondial și Marea Unire de la Alba Iulia”;

– Concurs de eseuri „Marea Unire. De la contribuția dobrogenilor la idealul național”.

3. Excursie la Alba Iulia în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”.

Proiectul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural-Educațional, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, și Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House”.

Prima etapă a proiectului a fost finalizată pe 24 ianuarie 2018 și a fost dedicată împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, în urma Războiului de Independență.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*