Școală, cu frica-n sân. 83 unități de învățământ din județul Constanța NU dețin Autorizație de Securitate la Incendiu. Un sfert sunt în municipiul Constanța

Incendiul s-a extins cu repeziciune

Ai avea curaj să-ți lași copilul la școală dacă ai afla că nu este în siguranță? Ei bine, 83 de școli din tot județul Constanța nu dețin în momentul de față Autorizație de Securitate la Incendiu. Mai grav este că 22 unități de învăământ din municipiul Constanța sunt în această situație.

Această autorizație este un document emis de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență fără de care o clădire nu poate fi folosită. Există totuși o portiță legislativă. Școlile construite înainte de 1992 – deci cele mai vechi și mai slab dotate, care nu au suferit modificări sau nu au fost extinse, nu au nevoie de Autorizație de Securitate la Incendiu pentru a fi folosite.

Jurnaliștii Constanța NEWS au discutat cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea încă de la finele anului școlar precedent despre măsurile pe care pompierii militari le iau în situația în care o școală nu are o astfel de autorizație.

“ISU Dobrogea a desfășurat întâlniri cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța în vederea identificării de măsuri concrete și a demarării urgene a acestora. Totodată, ISU Dobrogea a transmis corespondență scrisă către ISJ Constanța cu privire la disponibilitatea cooperării pentru obținerea autorizațiilor, documentele necesare și lista persoanelor atestate să facă verificări în acest sens”, a declarat pentru Constanța NEWS, plt. maj. Anca Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Reprezentanții ISU nu au precizat încă câte controale au fost făcute în teren pentru a rezolva această problemă și nici care sunt rezultatele acestor verificări.

Ultimul incendiu care a avut loc într-o școală din Constanța s-a întâmplat pe 24 septembrie 2017., la Școala 38 din cartierul constănțean Tomis Nord. În doar câteva minute au ars mai multe uși de lemn, un fișet metalic, iar fumul dens și flăcările au degradat tencuiala interioară și exterioară a clădirii.

Unitățile de învățământ sunt în subordinea Primăriilor și a Consiliilor Locale. Acestea au obligația dotării și administrării lor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*