Sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași și lansare de carte „Părinții mei duhovnicești, mărturii și trăiri”

Cinci bebelusi aflati in asistentă maternală au fost botezati la Cumpăna in ajun de Sf. Parascheva. FOTO Primăria Cumpăna

Sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 15.00, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpăna ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Taină a Botezului pentru patru copii instituționalizați.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea orașului Năvodari și a celei mai vechi biserici din localitate. Astfel, sâmbătă, 13 octombrie, în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase, începând cu ora 17.00, la această biserică (str. Constanței, nr. 49-51, Năvodari), ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei cu Litie, urmată de tradiționala procesiune cu icoana și veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, care va avea loc pe următorul traseu: biserica „Sf. Cuv. Parascheva” (zona Kaufland) – str. Constanței – str. Albinelor – str. Rândunelelor – biserica „Sf. Cuv. Parascheva”.

Duminică, 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din România.

Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea Moldovei

Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri, de unde și-a luat și numele (în greacă „paraschevi” = pregătire, desemna ziua de vineri). Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Constantinopol. Apoi, timp de câțiva ani a trăit o viaţă ascetică în mănăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.

La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani. În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol. Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641, când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica „Sfinţii Tei Ierarhi”.

În prezent, sfintele moaşte se află la catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.

Lansare de carte „Părinții mei duhovnicești, mărturii și trăiri”

Luni, 15 octombrie, de la ora 17.00, în Sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța va fi lansat volumul „Părinții mei duhovnicești, mărturii și trăiri”, Editura Doxologia, scris de către ierodiaconul Iustinian Stoica, viețuitor în Muntele Athos. La eveniment va participa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Volumul face referire la doi dintre cei mai cunoscuți duhovnici contemporani, părintele Arsenie Papacioc și părintele Petroniu Tănase.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*