Sărbătoarea Sfântului Spiridon în Arhiepiscopia Tomisului și concert caritabil de Crăciun al Arhiepiscopiei Tomisului

Concert caritabil de Crăciun

Pe 12 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, iar pe 16 decembrie va avea loc Concertul Caritabil de Crăciun al Arhiepscopiei Tomisului.

Marți, 11 decembrie, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia la biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din cartierul constănţean Inel II (str. Cutezători, nr. 14), lăcaș de cult ce-și va serba ocrotitorul.

Miercuri, 12 decembrie, de la ora 8.30, Întâistătătorul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Viața Sfântului Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni

Acesta a trăit în secolele III-IV d. Hr. și a fost un simplu păstor din insula Ciprului. A fost căsătorit şi a avut o fiică, Irina. Încă din tinereţe era foarte smerit şi se îngrijea de ajutorarea săracilor. Pentru bunătatea și curăţia inimii a fost rânduit episcop al Trimitundei, din Cipru.

Sfântul Spiridon a luat parte la întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a mărturisit dreapta credinţă în Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie.

Sfântul este cunoscut ca un mare făcător de minuni, deoarece are darul tămăduirii prin rugăciune. S-a mutat la Domnul în anul 347, iar moaştele sale se află în insula Corfu, din Grecia.

Joi, 13 decembrie, de la ora 8.00, ierarhul nostru va face o vizită pastorală la Penitenciarul Poarta Albă, unde va oficia Sfânta Liturghie și va ține un cuvânt de învățătură la capela „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Răspunsurile liturgice vor fi date de către Grupul bizantin „Sf. Vasile cel Mare” (dirijor: protopsalt Marian Bostan), care va susține și un concert de colinde.

Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 8.00, ierarhul Tomisului va sfinți Așezământul monahal „Sfânta Treime” din Constanța, aflat la ieșirea din zona industrială a Constanţei.

Duminică, 16 decembrie, de la ora 8.00, IPS Teodosie va sfinți pictura bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din Medgidia (str. Română, nr. 56, cunoscută drept „capela de la cimitir”).
Biserica a fost construită în perioada 1997-1999. Din cauza degradării picturii, veșmântul pictural a fost refăcut în întregime de către pictorul Macovei Dumitru, în perioada 2017-2018. Totodată a fost realizat și sistemul de termoficare. Toate lucrările au fost suportate din donațiile credincioșilor.

Concert caritabil de Crăciun

Duminică, 16 decembrie, de la ora 18.00, IPS Teodosie va asista la Concertul Caritabil de Crăciun, aflat la a IV-a ediție, la parohia „Sf. Ierarh Vasile cel Mare” (str. Ion Neculce, nr. 2G, Cartier Inel 2) din Constanţa.

Își vor da concursul cinci grupuri corale: Grupul bizantin „Sf. Vasile cel Mare” (dirijor: protopsalt Prof. Drd. Marian Bostan), Corala „Sf. Antim Ivireanul” a Protopopiatului Oltenița, jud. Călărași (dirijor: Ștefan Voicu), Corul „Sf. Dionisie Exiguul” al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța (dirijori: arhid. prof. Ioan Adrian Clinciu și protopsalt prof. drd. Marian Bostan), Corul Penitenciarului Poarta Albă – secția exterioară Valu lui Traian (dirijori: pr. capelan Ionuț Vaseliu și pr. capelan Bogdan Talpău); Corul „Belcanto” al Şcolii gimnaziale nr. 39, „Nicolae Tonitza” din Constanţa (dirijor: prof. Ana-Maria Nanu), artist Mirela Paraleu și elevi.

Fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi folosite pentru ajutorarea Nicoletei-Georgiana Grigoraș, mamă a două fetițe gemene, în vârstă de 5 ani, diagnosticată cu cancer la sân.

„Mă numesc Grigoraș Georgiana Nicoleta, am 36 de ani, și am depistat la început anului că am cancer la sân, gradul IV malign. Din dorința de a trăi cât mai mult timp posibil iubirea pe care am întâlnit-o, am decis și pentru copiii mei, să lupt cu toate mijloacele pe care le am. Am făcut chimioterapie și acum radioterapie și sper să fie totul bine să pot să îmi văd fetele crescând mari”, a mărturisit mama, greu încercată de boală.

Familia Grigoraș stă cu chirie, într-o garsonieră aflată în spatele bisericii „Sf. Vasile cel Mare”, în blocul PN 4. Singurul posibil venit al familiei este cel al tatălui, care acum este în căutarea unui loc de muncă. Fetițele au vârsta de 5 ani și sunt în grupa mare la grădinița „Steluțele Mării”.

Evenimentul este susţinut de către Grupul de firme DACRIS, RIK și Master Sound. Parteneri media sunt: „Radio Dobrogea”, „ConstanţaNews”, „Radio Constanța”, și „Tomisul Ortodox”.

„Vocile Ortodoxiei din Rusia” pe scena Teatrului „Oleg Danovski”

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța va avea loc spectacolul „Vocile Ortodoxiei din Rusia”, în deschiderea căruia va concerta Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Evenimentul este organizat sub egida Ambasadei Federației Ruse în România și sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului.

Biletele pot fi achiziționate online pe iabilet.ro, eventim.ro și la Casa de bilete a Teatrului „Oleg Danovski”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*