Rompetrol Rafinare a intervenit în cazul unei poluări în zona Corbu-Vadu

Rafinăria Petromidia. FOTO KMG
Rafinăria Petromidia. FOTO KMG

O poluare cu produse petroliere a unei suprafețe mari de teren a fost observată în zona Corbu – Vadu. Rompetrol Rafinare s-a implicat în acțiunile de estimare a pagubelor, elaborare a planului de decontaminare și monitorizarea zonei, dar a precizat că în zonă nu are conducte sau depozite.

Rompetrol Rafinare a transmis în cursul acestei săptămâni autorităților de mediu competente planul de acțiuni pentru decontaminarea terenului situat în aria localității Vadu.

Planul de acțiuni elaborat respectă prevederile legislației de mediu și ia în considerare și suportul autorităților locale (emitere avize, autorizații etc).

În mai puțin de o săptămână de la constatarea situației de fapt, compania a efectuat investigații de specialitate pentru determinarea exactă a întinderii și nivelului în adâncime a contaminării terenului, iar în baza concluziilor preliminare s-au identificat soluțiile tehnice necesare implementării planului de acțiuni în perioada următoare.
Compania a luat toate măsurile pentru securizarea și monitorizarea zonei, în condițiile în care, în acest moment, contaminarea nu prezintă risc de extindere, infiltrare sau incendiu.

“Din datele preliminare, cantitatea totală de sol contaminat este estimată la 40.000 tone, aceasta fiind situată la o distanță de peste 500 de metri față de localitatea Vadu și aproximativ 2,5 kilometri de țărmul Marii Negre.
Deși din perspectiva legislației de mediu, compania în calitate de proprietar al terenului contaminat are obligația de a lua măsurile de mediu necesare decontaminării, reiterăm faptul că Rompetrol Rafinare nu este sursa contaminării și nu poate fi considerată responsabilă pentru această situație. Compania nu desfășoară activități sau operațiuni în zonă, nu deține depozite, conducte de transport țiței sau alte produse petroliere. Mai mult, nu a desfășurat activități în zona contaminată în ultimii aproximativ 20 ani – de la finalizarea procesului de privatizare”, au precizat reprezentanții Rompetrol.

Compania a precizat că va analiza și identifica în perioada următoare mecanismul, perioada și sursa/responsabilul acestei contaminări.

“În acest sens, facem apel la cei care dețin informații relevante privind modul în care s-a produs contaminarea, dar și în ceea ce privește sursa acesteia, să le pună la dispoziția autorităților de resort. Rompetrol Rafinare cooperează și oferă sprijin deplin tuturor autorităților implicate în identificarea poluatorului, limitarea poluării și remedierea tuturor problemelor”, a mai transmis Rompetrol.

Informații de background:

Rompetrol Rafinare deține în localitatea Vadu un teren în suprafață totală de 75 de hectare, din care circa 50 de hectare reprezintă cele 2 iazuri de autoepurare (liniștire și macrofite) – ultima treaptă a stației de epurare a apelor industriale și menajere de pe platforma Petromidia, CET Midia, Petromar, dar și a apelor uzate menajere ale orașului Năvodari, edificate anterior anului 1990.

În 2006, compania a finalizat lucrările de modernizare și automatizare a stației de epurare, gradul de eficiență în îndepărtarea poluanților din apele uzate fiind în conformitate cu normele aplicate de legislația națională și cea din Uniunea Europeană. Investiția s-a ridicat la circa 6,3 milioane euro.

În prezent, calitatea apei uzate deversată în iazuri este monitorizată zilnic, obligație impusă prin actul de reglementare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*