VIDEO Zi specială pentru 30 de refugiați veniți din Siria și Yemen. Au trăit gustul libertății și păcii la Delfinariul Constanța

Delfinii din noul Delfinariu din Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Delfinii din noul Delfinariu din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Războiul civil din Yemen și actele de terorism din Siria i-au forțat să ajungă în România. Unii dintre ei sunt studenți, alții sunt medici sau ingineri și toți au venit aici pentru a scăpa de bombe și moarte.

30 de refugiați din Constanța au avut duminică, 30 octombrie, parte de o zi relaxantă în natură. Au mers la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și au văzut un spectacol la Delfinariu, după care au mers să cunoască animalele săbatice din Microrezervația Constanța.

Inițiativa aparține Centrul pentru Resurse Civice și conducerii Delfinariului Constanța.

“Refugiații care au venit astăzi aici au văzut un alt univers. Ei văd că există totuși și normalitate în lumea asta și că există o șansă de trăi o viață cât mai aproape de ceea ce noi considerăm normal. Este un lucru care ar trebui să fie firesc, dar care într-un loc care este zbuciumat de conflicte, nu neapărat externe, dar și interne, care macină comunitățile, îi divizează, îi împart în mai multe grupuri și îi fac să uite de umanitate, credem că aceste gesturi foarte mărunte pentru noi sunt aducătoare de o oază de normalitate”, a declarat Cosmin Bârzan, președintele Centrului pentru Resurse Civice.

Spectacolul oferit de cei doi delfini, Ni-Ni și Chen-Chen a durat mai bine de jumătate de oră. Mamiferele au fost la fel de jucăușe ca în timpul sezonului estival, atunci când evoluau în fața a mii de spectatori. Directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii Constanța, doctorul Adrian Bîlbă crede că societatea noastră poate să integreze foarte ușor refugiații pentru că ei sunt oameni inteligenți și adaptabili.

Microrezervația Constanța nu are animale din zonele din care provin refugiații, dar asta nu înseamnă că ei nu se pot bucura de prezența unor mamifere ceva mai exotice.

“Noi avem faună temperată pentru că la noi segmentul dominant este cel rece și pentru bunăstarea lor nu vrem să facem excese și să aduce animale care suferă pe timpul iernii. Singurele exemplare africane sunt zebrele și uite că se descurcă foarte bine. Le oferim să vadă și alte animale. Nu știu dacă este o soluție să îi facem să se simtă ca acasă fiindcă ei de acasă au fugit, eu zic să îi facem să se simtă bine la noi și să le oferim o mână întinsă spre cunoaștere, spre prietenie, spre a-i ajuta”, a declarat doctorul Adrian Bîlbă.

Refugiații au urmat săptămâna trecută un curs de mediatori interculturali și de astăzi au început să cunoască ce are de oferit orașul din punct de vedere cultural. Activitățile socio-educative au început la Delfinariul din Constanța și vor continua în săptămânile următoare la Muzeul de Istorie și cel de Marină, iar mai apoi la cetățile antice din Dobrogea.

“Am fost primiți cu căldură de către români și acum încercăm să ne facem o viață aici”, spune un student la specializarea de “Relații Internaționale” a Universității Ovidius.

“Am venit în România din Yemen cu cei doi copii și acum încerc să-mi fac documentele pentru a rămâne aici. Sunt medic diabetolog și sper să-mi găsesc un loc de muncă pe specializarea mea și să ajut românii să fie mai sănătoși”, spune un bărbat de 52 ani.

Constanța a devenit a doua casă pentru zeci de refugiați veniți din zonele de conflict. Unii și-au format familii aici, alții încă mai speră să își scoată părinții și frații din ghearele războiului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*