VIDEO Municipiul Medgidia are o rectificare bugetară acceptată de Consilieri. Aleșii s-au lăsat convinși de felul în care Valentin Vrabie a împărțit banii pentru nevoile orașului

Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie. FOTO Primăria Medgidia
Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie. FOTO Primăria Medgidia

Primarul Valentin Vrabie poate spune că a câștigat “bătălia” voturilor în fața consilierilor locali, iar din 18 septembrie 2018 Medgidia are din nou buget. O oră și un sfert au durat pledoaria primarului și discuțiile consilierilor, la capătul cărora bugetul a fost votat.

Rectificarea bugetară, care aduce aproape 10 milioane de lei orașului, se va vedea în buzunarele instuțiilor publice ale urbei. La capătul ședinței de Consiliu Local, primarul Vrabie a prezentat lista cu banii și destinația fiecărui leu din “portofelul” orașului.

  • Achiziționarea de aparatură medicală pentru dotarea și funcționarea compartimentului  de cardiologie;
  • Dotarea cu aparatură medicală specifică și conexă a Compartimentului Primiri Urgențe;
  • Dotarea cu aparatură medicală specifică și conexă a Compartimentului Pediatrie;
  • Dotarea cu aparatură medicală specifică și conexă a Compartimentului Sălilor de Operație;
  • Achiziționarea de medicamente și materiale sanitare necesare desfășurării actului medical până la finalul anului 2018;
  • Plăți arierate și furnizori de bunuri și servicii înregistrate de Spitalul Municipal Medgidia;
  • Achiziționarea unei ambulanțe și cheltuielile aferente funcționării acesteia anual;
  • Achiziționarea de echipamente de birotică necesare pentru desfășurarea activității medicale;
  • Plata tichetelor de vacanță către angajații Spitalului Municipal Medgidia pentru anul 2018 (pentru cei peste 400 de angajați ai unității spitalicești);

“Acești bani se vor duce începând de mâine la Spitalul Municipal Medgidia pentru achiziționarea de aparatură medicală, pentru dotarea și funcționarea compartimentului de cardiologie, dotarea cu aparatură medicală a compartimentului Primiri Urgență, pediatrie, săli operație, achiziționare de medicamente și materiale sanitare necesare desfășurării actului medical până la finalul anului 2018. Vor mai fi plătite arierate la furnizori de bunuri și servicii, adică datorii ale spitalului. Nu în ultimul rând, plătim tichetele de vacanță către cei peste 400 de angajați ai Spitalului Municipal Medgidia care până la această dată, din lipsa de fonduri cauzată și de plata (întâi) a datoriilor, nu au beneficiat” a declarat edilul Medgidiei la finalul ședinței de Consiliu Local.

Valentin Vrabie îi liniștește pe cei care fac scenarii îngrijorătoare: suntem o administrație responsabilă care drămuiește fiecare leuț, le-a spus reprezentanților orașului strânși în sala de ședințe a Primăriei.

“Sunt singurul primar din Medgidia de la Revoluție încoace care nu a apelat la credite bancare. De doi ani de zile nu am luat niciun leu pe credit deși a trebuit să plătesc datorii ale foștilor primari – vorbim de aproximativ 200 de miliarde de lei (vechi – n.n) în doi ani și ceva. Dar ele urmează și continuă până în 2030. Se poate face Administrație și fără să te îndatorezi și să duci greutățile acestea, când în fiecare lună vin 4 bănci și îți bat la ușă cerând banii… Tu, ca și cap al familiei, trebuie să vezi de unde le dai, cum le dai și trebuie să rezolvi această problemă. Altfel, ți-ar închide Primăria, conturile și comunitatea locală” le-a spus consilierilor primarul Vrabie.

Au fost anunțate vești bune la Medgidia, nu doar pentru angajații din sănătate, dar și pentru tinerii care au nevoie de transport la școală și pentru cei care împlinesc 18 ani și primesc recompense de merit.

Nu au fost uitați nici seniorii orașului care anivesează Nunta de Aur sau Nunta de Argint: Primăria are în derulare pentru ei programe sociale prin care le recompensează ideea de a fi un model în societatea actuală prin stabilitatea și fidelitatea în familie.

Iată cum vor fi împărțite aceste sume:

  • Plata deconturilor transportului în comun al elevilor din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia;
  • Elevii din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia, care au obținut nota 10 la examenul de capacitate – suma de 2.250 de lei;
  • Elevii din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia, care au obținut nota 10 la examenul de bacalaureat – suma de 4.500 de lei;
  • Adolescenții care au împlinit vârsta de 18 ani – suma de 500 de lei;
  • Persoanele aflate la prima căsătorie – suma de 1500 de lei;
  • Cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie – suma de 1000 de lei;
  • Cuplurile care împlinesc 25 de ani de căsătorie – suma de 500 de lei;
  • Seniorii ajunși la venerabila vârstă de 100 de ani, sau chiar cei care o depășesc – suma de 1000 de lei

În 2018, oamenii nu văzuseră niciun leu pentru că banii orașului au mers la plata unor obligații vechi, decise de puterea judecătorească.

“La începutul anului am primit 3 hotărâri judecătorești care ne-au obligat să plătim  niște datorii restante din anii 2005 – 2015, e vorba de vreo 30 de miliarde de lei (lei vechi – n.n.); am fost obligați să luăm sumele de la Transportului Elevilor de Liceu, de la tinerii de 18 ani cărora le alocăm suma de 500 de lei, de la tinerele familii cărora le-am promis 1500 de lei și pentru că aceste hotărâri ne-au împiedicat, nu le-am mai dat … În acest moment se dau toate sumele” a anunțat primarul Vrabie la finalul ședinței, după votul consilierilor.         

Votul a venit oarceum surprinzător pentru toată lumea: în urmă cu o săptămână, același Consiliu Local blocase rectificarea bugetară, iar primarul părăsise sala supărat că banii stau în cont și orașul nu-i poate folosi. Însă lumea s-a mobilizat la votul din 17 septembrie 2018, prezența în sală a fost mult mai bună, cvorumul de ședință a fost întrunit, iar votul a fost preponderent pentru “DA”.

“Mă bucur că domnii consilieri de la PSD au văzut necesitatea și urgența alocării acestor sume către toate nevoile Medgidiei. Au constatat că propunerile mele au fost corecte. Și repet: nu am fi ajuns în situația aceasta dacă nu veneau acele hotărâri judecătorești cu niște datorii vechi din anii 2005 – 2015. Și încă mai sunt vreo 30 și ceva de procese pe rol ce vizează la fel, miliarde, miliarde, miliarde … pe care trebuie să fim pregătiți să le plătim, și poate, Doamne ferește, la un moment dat oi mai fi nevoit să mai iau de la zone sensibile…” a spus edilul Medgidiei.

La rectificarea bugetară plănuită de edilii orașului a mai primit bani și Clubul Sportiv, care are o activitate începută în 2017, peste așteptările tuturor și cu performanțe apreciate de locuitorii din Medgidia.

Fonduri financiare merg și către  Apollo Ecoterm, dar și la organizarea Zilei Pensionarului, activități ale comunității turco-tătare din Medgidia, Zilelor Toamnei, modernizării parcărilor, reparația locurilor de joacă, și altele. Nu în ultimul rând, spitalul va cumpăra o ambulanță cu care va transporta pacienții care se externează, în localitățile de domiciliu îndepărtate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*