Record de vizitatori la Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Directorul Adrian Bîlbă: “Încasările au depășit 3 miliarde lei vechi în anul 2018”

Directorul CMSN, Adrian Bîlbă. FOTO Adrian Boioglu

Microrezervația de la Definariu își pregătește schimbarea la față odată cu primăvara anului viitor, prin investiții mari în felul în care arată iarba și materialul dendrologic (toți copacii din spațiile verzi).

Adminstrația Complexului Muzeal de Științe ale Naturii nu se va mai baza pe apa de ploaie și vrea ca să-și construiască propriul sistem de irigații. Toată România se confruntă cu o criză a precipitațiilor fără precedent: ultimul exemplu vine de la autoritățile naționale de meteorologie care au anunțat cea mai secetoasă luna octombrie din ultimii zeci de ani. Nici vara n-a făcut excepție: pe Litoral a plouat atât de puțin încât abia ne mai amintim când a fost ultima zi noroasă. În aceste condiții, fața vegetală a Microrezervației a avut de suferit.

“Suntem în plin program de refacere, avem în plan repararea irigației existente, extinderea rețelei de irigații și o nouă investiție prin care ne asigurăm din puțurile proprii, apă la animale și apă la copaci. Asta este motivul pentru care în această toamna intrăm într-un program investițional puternic, de asigurare a apei la plante. Este un proiect în valoare de 100.000 de lei care va începe imediat; nu s-a putut face pe timpul verii datorită numărului mare de vizitatori” spune Adrian Bîlbă, directorul Microrezervației.

Numărul mare de vizitatori explică mai multe lucruri, începând cu uzura gazonului dintre spațiile mari alocate animalelor cât și cu faptul că nu s-au putut deschide șantiere de lucrări printre oamenii veniți cu copii. Iar afluența de turiști și de localnici a fost anul acesta mai mare ca oricând: 400 de mii de persoane au intrat în Microrezervație, ceea ce este un record al ultimilor ani. Oamenii aceștia au călcat pe iarbă, s-au odihnit pe iarbă, s-au jucat prin iarbă și toate astea se văd mai clar acum, la final de sezon. Adăugați la asta și seceta climatică și pedologică (terenul pe care stă Microrezervația nu este chiar de nota 10 din punct de vedere biologic) și ne explicăm de ce acum gazonul e cam parlit și arată ca la început de iarnă. Lucrurile însă urmează să se schimbe.

“În fiecare toamnă, Microrezervația întră într-un program de refacere și-n fiecare primăvară se fac investiții. În primăvara care vine, urmează o refacere puternică a tot ceea ce-nseamnă arboret – respectiv parc dendrologic și spații verzi. În toate aceste locații vom aduce apă și ne vom pregăti pentru situații secetoase așa cum întâmpinăm de 75 de zile. Avem deja 75 de zile fără ploaie iar asta s-a văzut și-n starea arborilor și-n starea ierbii. Ne vom organiza astfel încât astfel de perioade secetoase să nu mai conteze pentru vegetația noastră, întrucât vom avea propriile sisteme de udare” spune Adrian Bîlbă.

Microrezervația de la Delfinariu crește de la an la an prin investiții susținute și schimbări constante , iar asta se vede în sucesul la public. Adrian Bîlbă face calculele :

“Pe Microrezervație, anul acesta au pășit 400 de mii de vizitatori, comparativ cu 320 de mii de vizitatori anul trecut. Asta ne-a adus încasări directe și indirecte. Gândiți-va că doar prin biletul separat pentru Microrezervație s-a incasat 1 miliard în plus! Anul trecut am avut 2 miliarde de lei încasări, anul acesta avem 3 miliarde de lei”. (sumele sunt în lei vechi – n.r).

Criza apei este una între cele mai importante provocări ale vremurilor. Din cauza creșterii demografice și schimbărilor climatice, apă devine o resursă tot mai prețioasă. O găsim tot mai greu în natură și ne confruntăm cu lipsa tot mai acută a ploilor. De aceea dacă mergeți zilele acestea la Delfinariu și treceți și pe la animale ca să le hrăniți și să va bucurați de spectacolul naturii, încercați să înțelegeți de ce iarba pare mai uscată și gazonul nu arată ca-n pliantele agențiilor imobiliare.

Suntem la final de sezon, natura se pregătește de iernat iar uzura verii se vede peste tot, de jur împrejur. Nu doar copacii își usucă deliberat frunzele și le lasă să moară pregătindu-se de iarnă, ci și vegetația mică. La primăvară însă, lucrurile vor arăta infinit altfel.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*