Racla cu mâna Sfântului Apostol Toma este adusă la Constanța. Credincioșii pot să o vadă la Catedrala Arhiepiscopală

Mâna sfântului Toma
Mâna sfântului Toma

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina, Luni, 3 octombrie, ora 7.30, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, o delegație a Bisericii Ortodoxe Elene ce va aduce spre cinstire racla cu mâna Sfântului Apostol Toma, de la mănăstirea „Sf. Pantelimon” din Sfântul Munte Athos. Sfintele moaște vor rămâne la catedrala constănțeană până marți, 4 octombrie, ora 11.00.

Mănăstirea „Sf. Pantelimon” a fost fondată în secolul XI de câțiva călugări veniți din Rusia (motiv pentru care poartă și supranumele de „Russikon”) și rectitorită din temelii de către Domnitorul Moldovei Scarlat Calimah în anul 1765 (de aceea noua mănăstire poartă și numele de „Mănăstirea Calimahilor”). Printre ctitori se regăsesc domnitorii Moldovei: Ioan Mavrocordat, Constantin Racoviță și Grigorie Ghica.

Spre sfârșitul secolului XIX obștea mănăstirii număra peste 1000 de călugări, de diverse naționalități: ruși, greci, sârbi, bulgari și români. Actualmente aici viețuiesc 50 de monahi. Printre odoarele mănăstirii se mai găsesc: Capul Sf. Mc. Pantelimon, Capul Sf. Siluan Athonitul, o părticică din moaștele Sfântului și Dreptului Iosif (logodnicul Fecioarei Maria). 

Potrivit Sfintei Tradiții, Sf. Ap. Toma a propovăduit Evanghelia în India, unde a fost martirizat. În anul 232 moaștele Sf. Toma au fost mutate în orașul Edesa (Mesopotamia), iar la începutul secolului XIII au ajuns în insula Chios, unde au fost împărțite, o parte ajungând în Apus, capul fiind, în prezent, la mănăstirea Sf. Ioan Teologul, din insula Patmos, iar una dintre mâini se află la mânăstirea „Sf. Pantelimon” din Athos.

Înhumarea interpretului de muzică populară Aurelian Ion Preda

Duminică, 2 octombrie, în jurul prânzului, după Sfânta Liturghie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de înhumare a interpretului de muzică populară Aurelian Ion Preda. Acesta va fi înmormântat la mănăstirea Dervent, conform propriei dorințe, fiind fiu duhovnicesc al mănăstirii.

Trupul neînsuflețit va fi adus și depus în biserica mănăstirii sâmbătă, 1 octombrie, în jurul orei 16.00.

Deschiderea anului universitar

Tot luni, 3 octombrie, cu prilejul deschiderii anului universitar, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 7.45. La slujbă vor participa și studenții și profesorii Facultății de Teologie „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța.

La ora 10.00, Ierarhul Tomisului va fi prezent la Festivitatea de deschidere a anului universitar ce se va desfășura în Piața Ovidiu, Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*