Protagoniștii dosarului „Mită la UMC“ au ajuns în penitenciar după ce instanța le-a respins apelul

Penitenciarul Poarta Albă. FOTO Cătălin Schipor

Fostul lector universitar de la Universitatea Maritimă Constanţa, Emilian Anatoli Costache, împreună cu George Ştefan Buja, au ajuns în Penitenciarul Poarta Albă. Curtea de Apel Constanța le-a respins apelurile formulate împotriva sentinţei Tribunalului prin care au fost condamnaţi, iar polițiștii au pus în aplicare mandatele emise de instanță.

Faptele au fost constatate în anul 2013 când, potrivit procurorilor, „în sarcina lectorului universitar Emilian Anatoli Costache, s-a reţinut că, în perioada 01 – 16.09.2013 a primit suma totală de 5.725 euro, de la 17 cumpărători de influenţă, studenţi la Universitatea Maritimă Constanţa, prin intermediul învinuitului ŞTEFAN RĂZVAN CĂLIN, care ulterior s-a autodenunţat, existând date şi imagini la dosar cu privire la primirea de către lectorul universitar Emilian Anatoli Costache, a sumei de 300 euro, în bancnote de câte 50 euro şi a sumei de 100 euro, de la învinuitul Ştefan Răzvan Călin. Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în locuinţa lectorului universitar Emilian Anatoli Costache, în ziua de 19.09.2013 au fost descoperite şi ridicate lucrările de examinare a celor 17 cumpărători de influenţă, studenţi care i-au oferit prin intermediul învinuitului Ştefan Răzvan Călin sume cuprinse între 100 şi 1000 euro, astfel încât să obţină nota de promovare 5, la disciplinele predate de acesta, respectiv Analiză matematică I, Analiză matematică II şi Matematici Speciale. Totodată, s-a ridicat de la domiciliul inculpatului Emilian Anatoli Costache, suma de 400 euro, provenită din faptele de corupţie comise.”

 

Inițial, lectorul universitar Emilian Anatoli Costache a primit o condamnare de 2 ani cu executare. Numai că, în urma apelului, a avut parte de o surpriză neplăcută. Magistrații Curții de Apel Constanța au decis desființarea în parte a sentinței penale și au dispus majorării pedepsei principale pentru săvâr?irea infrac?iunii de luare de mită, de la 2 ani închisoare la 3 ani închisoare. Pentru trafic de influență pedeapsa a fost majorată de la 1 an și 4 luni închisoare la 1 an și 10 luni închisoare. Cele două sentințe au fost contopite și s-a dispus executarea pedepsei celei mai mari, în regim de deținere. De asemenea s-a dispus și confiscarea a sumei totale de 5.600 euro.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*