Programul IPS Teodosie în perioada 2 – 9 noiembrie

Vineri, 3 noiembrie, în calendarul ortodox este consemnată sărbătoarea Așezarea moaștelor Sf. Mare Mc. Gheorghe în Lida. Cu acest prilej, joi, 2 noiembrie, începând cu ora 22.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie la schitul Cloșca, din comuna constănțeană Horia, ce are hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Credincioșii vor putea cinsti și un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe, care se află spre închinare permanentă în așezământul monahal.

Sâmbătă, 4 noiembrie, ierarhul Tomisului va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va face parte din soborul de arhierei care va sfinți biserica din satul Sâmbăta Nouă, județul Tulcea.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Miercuri, 8 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătoarea Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Cu acest prilej, duminică, 5 noiembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent la mănăstirea Strunga, din jud. Constanța, care are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Începând cu ora 8.00, ierarhul nostru va sfinți pictura clopotniței, apoi va săvârși Sfânta Liturghie Arhiereasca.

Marți, 7 noiembrie, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (Capela militară).

Miercuri, 8 noiembrie, ierarhul Tomisului va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va lua parte la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, jud. Suceava.

După tradiţia biblică, Arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiaţi Sfintei Treimi. Arhanghelul Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament drept căpetenie a „oştirilor cereşti”, fiind cel ce l-a pedepsit pe Lucifer, izgonindu-l din cer când s-a împotrivit Ziditorului. În limba ebraică, Mihail se traduce „cine este ca Dumnezeu”.
Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri. Numele său se traduce prin „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”.

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina

Joi, 9 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este sărbătorit Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. Cu acest prilej, marți, 7 noiembrie, la biserica „Sf. Ierarh Nectarie” din Constanța vor fi aduse spre cinstire moaștele Sfinților și Drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana (din Mitropolia de Odessa, Ucraina; sfintele odoare rămân până pe data de 20 noiembrie 2017, ora 11.00) și moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul (de la mănăstirea Bistrița, jud. Vâlcea, rămân până pe data de 13 noiembrie).

Întâmpinarea sfintelor odoare va avea loc la ora 15.45, pe bulevardul Aurel Vlaicu (la sensul giratoriu, vizavi de CET Constanța, intersecția str. Vârful cu Dor), urmată de procesiunea Calea Sfântului Nectarie, pe următorul traseu: bulevardul Aurel Vlaicu, str. Cumpenei, biserica „Sf. Nectarie”.

Joi, 9 noiembrie, cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Înălțarea Domnului și Sfântul Nectarie” de pe raza orașului Vatra Dornei.

Sfântul Nectarie este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX. S-a născut în Selivria, pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846. A fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat către Domnul în urma unui cancer, iar după douăzeci de ani sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
Datorită dragostei pentru Dumnezeu și oameni, a primit darul vindecării, dovedit în special în vremea Primului Război Mondial. În septembrie 1953 trupul a fost deshumat, găsit neputrezit și răspândind bună mireasmă. În anul 1961 a fost canonizat de către Biserica Greciei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*